Svar på frågor, del 1

Nu har jag svarat på alla era frågor i frågestunden! Så många kloka och bra frågor, vissa av dem fick en mindre roman som svar så därför har jag delat upp allt i tre delar. Idag tänkte jag svara på frågor om Stockholm, jobb, inspiration och böcker bland annat.

Hur visste du vad du ville ”bli”, vad du ville plugga och så?
Det visste jag inte exakt, jag hade små aningar men jag var aldrig säker. I hela mitt liv har jag hållit på väldigt mycket med musik, jag har spelat cello och piano och sjungit i kör många, många timmar i veckan. På gymnasiet läste jag utbildningen Musik med yrkesinriktning (som en musikutbildning med de flesta samhällsämnena) och det var verkligen jättekul! Jag trivdes väldigt bra och hade tre fantastiska, men intensiva, år. Men en tid in i min gymnasieutbildning kände jag att jobbet som musiker inte var något om lockade mig, det var kul att spela men inte så kul att jag ville ha det som yrke. Så då började jag tänka igenom mina andra intressen och kolla efter utbildningar som passade det. Då design, färg, form, text och reklam varit något som länge intresserat mig bestämde jag mig för att söka utbildningen Grafisk design och kommunikation på Linköpings universitet. Jag hade ingen aning om det var rätt, mer än att det lät kul, så jag testade. Och jag trivdes jättebra! Under utbildningen upptäckte jag sedan vad jag tyckte var allra roligast och insåg att det var skrivandet som låg mig närmst om hjärtat. Så när min utbildning var färdig sökte jag jobb som copywriter helt enkelt och just nu är det precis det jobb jag vill ha!

 

 

Var i Stockholm bor och jobbar du?
Jag bor i en etta på Lidingö som ligger direkt efter Lidingöbron, här hamnade jag mest av en slump och lite tur men jag trivs riktigt bra. Det är ett lugnt område och det går snabbt att ta sig in till stan, finns en bra mataffär nära och park och vatten utanför fönstret.

Mitt jobb heter The Viral Company och ligger på Styckjunkargatan vid Östermalmstorg. Det tar ungefär 20 minuter att ta mig hemifrån till jobbet, himla bra för att vara i Stockholm!

Varför blev det just Stockholm – på grund av jobb, staden, vänner eller något annat?
Som nästan alla andra i min ålder som är uppväxta i Norrköping var jag sugen på att se något större och då är Stockholm ett alternativ som är både nära och stort och dessutom en stad jag alltid gillat. Så att många av mina vänner bor här var så klart en faktor som spelade in. Sedan är det också så att det finns mycket fler jobb inom min bransch här uppe vilket också var avgörande. Jag ser mina möjligheter att utvecklas och göra roliga saker rent jobbmässigt som mycket större här än i Norrköping helt enkelt.

Hur lyckades du få tag på en så bra lägenhet i Stockholm på så kort tid?
När jag fick reda på att jag fått mitt jobb i Stockholm började jag leta lägenhet som en tok. Jag hörde av mig till alla mina vänner via Facebook och Twitter för att tala om att jag letade. Sedan hängde jag dygnet runt på Blocket och övervakade min mail och telefon som en hök. Jag lade själv ut en annons om att jag sökte boende och det var den som gjorde att jag fick den här lägenheten. Jag erbjöd mig att komma upp direkt och kolla på den och skrev kontrakt samma dag som jag var här. Något jag tror är viktigt är att vara snabb och intresserad. Det är svårt att kunna gå på visning på direkten när man bor i en annan stad och jobbar heltid dock, så det hade jag lite emot mig. När man söker lägenhet tror jag att det alltid bra att berätta lite om sig själv, ange om man har jobb och fast inkomst (vilket så klart är fördelar) och att vara tillgänglig direkt.

 

 

Kan du inte berätta om någonting som varit jobbigt, som inte gått alldeles lätt så du fick kämpa mycket för det men som sedan gick vägen?
Det kommer bli en mindre pocketbok här, men självklart kan jag berätta det… En sak som jag tyckte var jättejobbig var att veta vad jag skulle göra efter jag tagit min examen. Jag visste ju ungefär vad jag ville jobba med men inte riktigt i vilken stad och jag trodde att ingen skulle vilja anställa mig eller att jag skulle få ett riktigt jobb. Så många, många kvällar tillbringades med framtidsångest, oro och tårar.

Sommaren efter att jag tagit examen sommarjobbade jag tillsammans med min kompis Ella och när jag inte gjorde det skrev jag mail. Mail efter mail efter mail. Jag skickade säkert 80 stycken till olika reklambyråer och liknande ställen där jag ville jobba. En del fick jag nekande svar på, de flesta sade ingenting och några ville att jag skulle komma förbi på ett möte. Så i slutet av augusti och början av september åkte jag på möten i Stockholm. Fram och tillbaka, med portfolion i handen. Vissa ställen och möten var trevliga och bra, andra en ren plåga. Att så fort jag satt mig ner få frågan varför jag inte gått en annan utbildning (läs Berghs) än den jag gjort eller bara bli ratad innan jag ens fått berätta vem jag är och vad jag kan var jättejobbigt och jag undrade mest vad jag gjorde där.

Men vissa möten var som sagt bättre och ett av dem var det på The Viral Company. Jag fick berätta ordentligt om mig, om vad jag kunde och jag fick också en ordentlig inblick i deras företag. Men sedan fick jag höra den klassiska ”Det var jättetrevligt att träffas, vi har inget jobb till dig nu men vi hör av oss”. I de flesta fall betyder det ju ”Tack för att du tog din tid, vi hörs aldrig mer” och det trodde jag att det gjorde även nu. Jag fick ett okej jobb i Norrköping under hösten och vintern och sökte lite andra tjänster under tiden. Men så en januaridag fick jag ett telefonsamtal som sa ”Hej Julia, vi kommer ihåg dig från i somras och nu har vi ett jobb som skulle kunna passa dig”. Gissa om jag sittdansade i stolen den dagen, jag var så extremt tacksam över att de ens kom ihåg mig! Så sen skyndade jag mig att boka ett möte, åkte upp till Stockholm och fick jobbet, sa upp mig från mitt dåvarande jobb, började leta lägenhet och förberedde mig på flytt. Och här sitter jag idag, precis där jag önskade vara den där sommaren för två år sen när jag låg och grät och inte visste vart jag skulle ta vägen.

Vad läser du för bloggar?
Jag läser jättejättemånga bloggar. Absolut fler än genomsnittet. Skulle gissa att det är runt 100 stycken i alla fall. Dock tar det väldigt mycket tid även om det är roligt, så egentligen borde jag rensa lite. Men vissa bloggar läser jag väldigt noga, andra kollar jag bara snabbt igenom. Ett urval av mina favoriter finns i länklistan här till vänster. 

Hur finner du inspiration?
Via bloggar, pinterest, vänner, instagram… Och egentligen runt omkring mig hela tiden. Jag tror jag snappar upp saker jämt utan att egentligen tänka på det och sedan kommer det tillbaks rätt vad det är.

Hur ofta läser du böcker?
När jag var liten plöjde jag supermycket böcker men nu har jag blivit mycket sämre på det. Under min universitetstid läste jag mest studielitteratur och då hann jag inte med att läsa så mycket annat. Sen dess har jag liksom kommit av mig lite i läsandet, jag har svårt att hitta ro och sitter mycket framför datorn istället. Men när jag är på semester läser jag gärna och jag ska försöka bli bättre på att stänga ner datorn och lägga mig med en bok innan jag somnar.

 

 

Har du några boktips? Vilken är din favoritbok, eller vilken typ av böcker gillar du?
Några av mina favoritförfattare är Jonathan Safran Foer, Haruki Murakami och Hjalmar Söderberg. Jag gillar välskrivna böcker med mycket känsla och bra ordval. Jag gillar oftast en bok mer för hur texten är skriven än för hur historien är.

Skriver du typ historier och liknande, tänkte då du har din coola skrivmaskin?
Nja, jag skriver sällan långa historier eller noveller. Däremot gillar jag att skriva när andan faller på och då kan det bli allt från korta rader till mer essäliknande texter om något ämne. Mest skriver jag bara rakt av, så som jag känner. Det jag gillar med att skriva på skrivmaskin är att man skriver så långsamt och metodiskt och helst inte gör fel (eftersom det är nästan omöjligt att sudda), så då blir texterna oftast bättre.

Har du någon favoritfilm eller serie som du kan se om och om igen på utan att trötta? Några tips?
Jag är en extremt dålig filmtittare och tycker sällan det är särskilt kul att se på film eftersom jag blir så rastlös. Jag gillar korta filmer och gärna sådana som är lite indie. Amelie från Montmartre, Juno, 500 days of Summer är några jag sett flera gånger.

Delta i diskussionen

12 kommentarer

 1. en följdfråga; hur står sig då utbildningen förhållande till ex berghs? låter ju som om det inte var helt lätt. men. var det värt det?

 2. Ååh du kanske inte vill få fler frågor men har funderat så mycket, du är ju så ung! Hur lång är utbildning för grafisk design egentligen? Jag är nämligen jätte sugen på att prova, gillar också former och färger. Och design förståss, jag kanske inte är någon bra skrivare men jag tycker verkligen om färg och mönster, får man välja vilken inriktning man vill gå? Vad innebär egentligen grafisk design? Hoppas inte det blev för breda frågor, skulle bli jätte glad av svar 🙂 !

  1. Det är ingen fara! Jag är 22 år, fyller 23 nu i april. Utbildningen i Grafisk design och kommunikation är en kandidatutbildning på tre år. I och med att jag började direkt efter gymnasiet blev jag färdig förra våren, dock var det många i min klass som var lite äldre och hade väntat några år, så det är ingen ålderspanik eller så! Är du sugen på att testa tycker jag absolut att du ska göra det! Utbildningen är ju ganska bred så man lär sig alla grunder men sedan får man välja en del kurser själv och styra åt vilket håll man vill rikta sig. Så man behöver inte vara någon mästare på att skriva om man inte vill syssla med copy osv. Jag själv är till exempel rätt kass på att rita/teckna men eftersom det inte är det jag främst vill göra så spelar det ingen roll. För något år sedan skrev jag ett långt inlägg med frågor och svar om min utbildning, kolla gärna där om du undrar något mer så finns det förhoppningsvis svar. Annars är det bara att fråga! http://prick.blogg.se/2011/august/gdk-guiden.html

 3. Hej.
  Jag tycker det känns så orättvist att en ska bli ifrågasatt bara för att en inte har gått på Berghs. Det verkar som branschen är så hård och kall och elitistisk. Och särskilt mot dem som inte har gått på Berghs (eller liknande skolor). Det gör mig ledsen. Det finns många anledningar till varför en inte väljer att gå på Berghs. Pengar, tid i livet (en kanske inte är redo att börja där ex. direkt efter gymnasiet) osv. Betyder inte heller att en är en sämre copywriter eller ad. Blir så trött på att någon som ska anställa nya tror att man ska ha hunnit med så överjävligt mycket ibland.
  Vad tycker du?
  Tycker du verkar så klok och bra! Heja, heja. Hoppas Sthlm blir precis så toppen det låter 🙂

  1. Hej! Jag håller med dig om mycket. Berghs är ju en väldigt bra skola och jag förstår att vissa arbetsgivare tycker det är smidigt att ta sina nyanställda direkt därifrån eftersom man ”vet” att de har lärt sig vissa saker och uppfyller en del krav, sådant man kanske inte har koll på när det gäller andra utbildningar. Men samtidigt är det ju väldigt konstigt att reklambranschen som förespråkar innovationer och ”think outside the box” bara ska anställa folk med samma bakgrund och utbildning. Det känns ju rätt motsägelsefullt och jag tycker det är tråkigt att man inte ger andra människor en chans att visa vad de kan. Nu känner jag själv att jag hamnat på en väldigt bra byrå där de inte bryr sig om sådant utan ser mer till vad man kan, så jag ser verkligen fram emot att få vara här och utvecklas! Tack för din kommentar!

 4. My question totally sucks 😛 I posted it last minute as I didn’t have anything better to ask. If you do another one, I’ll try to think of something better

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *