Jullistan

Igår bakade jag och Filip lussekatter hela kvällen. Tre stora plåtar med guldgula, fluffiga saffransbullar blev det och jag har en känsla av att de kommer vara slut innan första advent så goda som de är. Att baka lussekatter var en av sakerna jag verkligen ville hinna med nu innan jul. Jag har nämligen gjort en lång lista på allt jag vill göra för att komma i riktig julstämning och jag tänkte att jag skulle dela med mig av den här.
 
Sjunga julsånger
Att få skråla med i O helga natt eller stämma upp i Jul, jul strålande jul ger ju den där fantastiska julkänslan som man inte kan vara utan.
 
Gå på glöggfest
Glögg är gott och fest är kul, då måste ju glöggfest vara en given succé!
 
Köpa en riktig gran
En äkta julgran vill jag ha i år. Förvisso en lite mindre variant eftersom våra 36 kvm är ganska begränsade på utrymme. Men ändå, något grönt och grandoftande som möter en när man kommer hem, det måste jag ha!
 

Julpynta massor
Jag tänker liksom olika teman i varje rum. Många mysiga lampor, glittriga renar, julkulor och adventsljusstakar.
 
Fixa julkort
Ett riktigt cheesy julkort med mig och Filip i stickade tröjor och snirklig text tänkte jag ordna. Det är ju trots allt bara jul en gång om året…
 
Handla julklappar
Nej, det är inte särskilt mysigt att stressa runt på stan i för varma kläder bland mängder av folk och dragspelsspelande tomtar, men det är ändå något visst med att julhandla. Att hitta den där perfekta julklappen till någon och gå hem med händerna fyllda av påsar.
 
Plantera hyacinter
Jag älskar lukten av hyacinter och förhoppningsvis lyckas jag få fram några levande lagom till jul. Håll tummarna!
 
Baka pepparkakor och garnera
I år ska det ätas pepparkakor för hela slanten. Med mögelost på (galet gott!) eller bara vanliga. Några med kristyr på måste jag göra så klart men vi får se om tålamodet räcker till att bygga ett pepparkakshus, förra året höll jag på att bli vansinnig på väggarna som bara föll ihop.
 
Se ett luciatåg
Få saker ger mig så mycket julkänsla som lucia. Det är nog vinterns finaste högtid och ett högtidligt luciatåg hör liksom julen till.
  
Äta julbord
Jag älskar att äta julbord! En hård drillning sen tidig uppväxt har gjort mig till något av en julbordsexpert. Minst fem tallrikar ska man äta, absolut inga blandningar av sill och revbensspjäll på samma fat och åtminstone en kvart mellan varje varv för att undvika extrem matkoma.
 
Göra egna julklappar
Vad är bättre än att pyssla ihop lite fina presenter? Egenknåpade klappar är alltid roligast att både ge och få.
 
Slå in julklappar
Det här med julklappsinslagningen är inget jag vill hafsa ihop kvällen före julafton. Nej, jag gillar att tänka i tema. Förbereda med fina papper och snören, printa etiketter och dekorera med små detaljer.
 
Se på julkalendern
Mysteriet på Greveholm är en av mina favoritjulkalendrar så jag hoppas självklart att årets uppföljare håller hög standard. Nog för att jag inte riktigt hör till målgruppen längre och därför inte kommer vara lika såld, men det ska ändå bli kul att se!
 
Baka julgodis
Polkagriskola, knäck, marsipanfigurer, ischoklad, lakritskola, rocky road… Det finns hur mycket gott julgodis som helst som jag vill hinna med att baka.
 
Se A Charlie Brown Christmas
Det här är en av mina favoritjulfilmer som gjordes för snart 50 år sedan men fortfarande känns aktuell. Den handlar om Charlie som tröttnar på att julen bara handlar om kommersialism och istället vill hitta den rikta meningen med den. Kombinationen med 60-tals pasteller, Snobben och Vince Guaraldis juljazz är perfekt.
 
Lyssna på julmusik
Jag håller ständigt på att skapa den perfekta jullistan med mängder av julmusik. För mig så gör det inte så mycket om julmusiken är lite för mycket, lite klistrig och lite dålig. Är det någon gång om året man ska lyssna på klyschig musik med bjällror så är det ju nu.
 
Äta skumtomtar
Skumtomtar är det godaste julgodiset av dem alla. Jag kan äta hur många som helst utan att tröttna!
 
Vara ute i snön
Jag hoppas på en riktigt snöfylld december så man kan hinna med att åka pulka och skidor, ha snöbollskrig, bygga snögubbar och göra snöänglar.
 
Vad vill ni göra innan jul? Har jag missat något viktigt? Säg till i så fall!

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. Tack för en fantastisk jullista!!! En sak du kan lägga till om du är intresserad: Skaffa julkalender så att man får vara med om det mysiga att öppna en lucka varje dag och räkna ner en dag i taget 🙂

 2. PEPPEN!! Själv ska jag gå på skansens julmarknad och äta brända mandlar och dricka varm choklad. 🙂

 3. Bra jullista. Skumtomtar är mitt bästa julgodis också! Sen tycker jag att du också ska lyssna på radiojulkalendern. Jag brukar alltid göra det även om jag ligger utanför målgruppen. Det är mysigt och juligt. Dessutom har jag fått tjuvläsa radiomanuset då jag har jobbat med kalendern och jag måste säga att det är en fin och spännande historia.

 4. Vilken fin jullista – den ska jag verkligen ta till mig för att få en bra julstämning! 🙂 Som student känns julen såå långt borta…
  Julia, kanske du kan hjälpa mig med en sak? Det är så att jag vet att du har rest några gånger, iaf fler turer än mig. Jag har funderingar på att ge min pojkvän en resa i julklapp, en tripp till London där vi båda kan ta del av nya upplevelser! Har du nått bra tips på var man kan boka "hyfsat billiga" flygbiljetter? Och du har ju varit där! Kanske du vet var man kan tänka sig bo? Jättetacksam för svar! Och din blogg gör mig glad 🙂
  Kram

 5. Vilken fin lista Julia! PEPP! Min kusin har startat en ungdomskör i den där kyrkan som ligger vid Vaxkupan ungefär. Varje söndag. Så dit kan du gå och sjunga klassiska julsånger med 20 andra körsugna i fall du får lust – en gång, eller kanske varje söndag fram till jul. Säg till om du vill ha hennes nummer för mer info.
  Stor julig kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *