Ett bra pysselkit

Några av de vanligaste frågorna jag får är: vad får du alla dina pysselidéer ifrån? Hur gör du? Och ja, jag tror att mycket ligger i att inspireras på olika håll, snappa upp små idéer och sedan utveckla dem. Men det allra viktigaste är nog att kunna göra sitt pyssel precis när man känner för det. Får jag en bra idé klockan elva på kvällen så vill jag kunna göra det direkt, inte behöva ta långa omvägar till Panduro eller köpa specialsaker. Därför tror jag att det viktigaste är att ha ett bra pysselkit hemma med de där vanligaste sakerna man kan behöva. Då blir pysselidéerna plötsligt många fler och mycket enklare att genomföra! Så här kommer mina tips på vad ett bra pysselkit kan innehålla:
• Papper i olika storlekar och färger – på IKEAs barnavdelning kan man köpa ett paket med ca 150 papper i olika tjocklekar, färger och format för 49 kr. Typiskt bra att ha hemma!
• Färger – vilken sort beror ju lite på vad man gillar men färgpennor, tusch, akvarell, vattenfärg, kritor, sprayfärg och målarfärg är några exempel. Och penslar också så klart.
• Sax – helst några olika, en för papper, en för tyg osv.
• Snöre – några blandade sorter är bra, allt från sytråd till fiskelina till något grövre.
• Skärmatta & skalpell – har man inte använt det innan så är det dags att upptäcka alla fördelar nu. Perfekt när man ska skära raka snitt i papper och inte vill ha fula, sneda saxklipp.
• Linjal – att mäta med så klart och att ha när man skär med skalpellen.
• Pennor – några bra pennor att texta och skissa med. Jag gillar tjocka, mjuka blyertspennor och tunna svarta tuschpennor.
• Lim – limstift, klister och superlim är bra att ha hemma, även när man inte pysslar utan bara måste laga något.
• Tejp – vanlig tejp, dubbelhäftande tejp och magnettejp. Den sistnämnda kan vara min favorit, så himla smidig!
• Plastfilm – det bästa när man vill göra ömtåliga saker lite tåligare.
• Nitapparat & hålslag – bara bra saker att ha liksom. En bonus är om man har en såndär extra stor nitapparat så man kan nita djupt in i häften och sånt.
• Pannå eller tjock kartong – perfekt att klistra upp saker på.
• Tidningar – att klippa bilder och bokstäver och annat fint ur.
 
Vill man sedan avancera sitt pysselkit är det här några fler grejer som också kan vara bra att ha:
• Skrivare – gärna en sådan med scanner.
• Symaskin – behöver inte vara så fasligt dyrt som man kan tro och ett måste när man väl vant sig vid att ha det hemma, kan inte vara utan min längre.
• Verktygslåda – en mindre med hammare, skruvmejslar, måttband, spikar och skruvar är alltid bra att ha.
• Limpistol – ett av mina nästa köp så jag kan limma massor av grejer.
 
Nu låter det här kanske som världens längsta lista, men det mesta är ju faktiskt saker som man redan har. Och man behöver ju inte köpa sina saker i de dyraste pysselaffärerna, IKEA har många bra grejer till billiga priser och Clas Ohlson är också en personlig favorit. Så ladda upp pysselkitet hemma och släpp loss kreativiteten!

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. Mitt pysslande är sjukt begränsat på grund av saknaden av en skrivare. Jag behöver alltid en av så himla många anledningar. Men fasten vad dyrt och jobbigt att köpa en. Speciellt dyrt eftersom min cykel blev stulen förra veckan.//fattig student.

 2. Jag håller precis på och väcka min pyssliga sida till liv och kommer kolla på din lista och komplettera! Ska bara flytta först. Tråkigast i världen är att mamma insisterar på att behålla sin symaskin från och med nu. Men den är ändå 25 år gammal så kanske lika bra att försöka skaffa sig något eget.

 3. LIMPISTOLEN über alles!!
  Fnissar fortfarande när jag gnällde över att Panduro var så dyrt med sitt pyssel opch du bara: Claes Olsson är ju ganska bra.. Hahaha <3

 4. Hej Julia! Har en liten fråga, tänkte att du kanske visste. Jag skulle vilja trycka ett citat på en poster, och jag vill liksom inte skriva det rakt upp och ner utan jag har tänkt att använda lite olika typsnitt och skriver lite rakt, lite ner och orden i lite olika storlek. Svårt att förklara men du kanske förstår 🙂 Vet du någon bra sida man kan göra det hos?

  1. Hej! Tyvärr vet jag inte riktigt om det finns någon tjänst där man km "designa" sitt tryck själv, det enklaste är nog att göra det (alt. be någon annan gör det) i InDesign eller Photoshop och sen spara ut som en pdf som man skickar till ett tryckeri. Annars vet jag faktiskt inte dessvärre. Antar att du redan testat att googla, annars gör det! Lycka till! 🙂

 5. Vilka bra tips! Jag hyllar också Clas Ohlson det finns massa bra saker där till billigt pris dessutom.
  Är även jag ute efter en skrivare, en med scanner i som du tipsar om är bra. Har hittat en fotoskrivare från Canon som inte var så fasligt dyrt, typ 1000 kr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *