Vegetarisk mat

Jag har en plan. Jag har nämligen kommit på att jag vill börja äta mer vegetarisk mat. Dels för att jag är trött på att alltid äta samma sak, dels för att det är snällare mot miljön & djuren och dels för att det är nyttigare (ibland, all vegetarisk mat är inte det, lex pasta med gräddig sås). I vilket fall så är problemet att jag har väldigt få vegetariska recept att prova, klassikern kikärtsbiffar fixar jag bra och likaså lite olika soppor, men i övrigt är receptbanken tom. Och det är här min plan skrider till verket, jag tänkte nämligen att ni skulle kunna få tipsa mig om bra vegetariska rätter. Sådana som ni har som favoriter och som ni tror att jag skulle gilla. Det får gärna vara något som är ganska enkelt att laga och det ska helst inte vara rätter där man bytt ut kött mot något köttsubstitut (typ quorn eller sojakorv), för i så fall äter jag hellre ”originalet”. Jag lovar att jag ska försöka laga så många av rätterna ni tipsar om som möjligt, så jag hoppas ni har många bra tips på lager!

Delta i diskussionen

20 kommentarer

 1. Mina rätter som jag oftast gör:
  bulgursallad. hur lätt som helst och kan varieras efter egen smak. jag brukar ha kokt broccoli, fetaost, tomater, grönsallad, ,gurka, nötter eller solroskärnor… vad man har hemma!
  pajer! även de kan man variera som man själv vill, spenat, tomat och feta brukar jag göra…
  soppa, potatis&purjolöks, blomkol, morot&potatis…
  rödbetor gratinerade i ugnen med chevreost.
  även potatis och morötter (gillar inte rotfrukter) är gott att göra i ugnen!

 2. Jag har ätit vegetariskt i skolan sedan 8:an och på "heltid" i snart 2 år, och detta är mina enklaste och smidigaste tips (och godaste…!):
  Rotfruktsgratäng: Funkar som egen rätt och som tillbehör
  http://www.ica.se/Recept/rotfruktsgratang-med-timjan-och-citron-712975/
  Mandelfrikadeller: Om man vill ha något som fungerar till typ makaroner, potatismos – jag ville inte sluta med de typerna av rätter bara för att jag blev vegetarian – då är dessa perfekta! Och väldigt goda!
  http://www.coop.se/Recept–mat/Recept/v/vegetariska-frikadeller/
  Lycka till! Det är en bra bana i livet 😉
  Kram!

 3. min mamma brukar göra morotsbiffar, vet inte riktigt vad dom innehåller förutom att det är rivna morötter och blandannat jordnötssmör i smeten. dom är iaf jättegoooda!

 4. Jag har ett superenkelt och gott recept på broccolisoppa. Koka färsk eller fryst broccoli i bulong, mixa broccolin och lite av buljongen till en bra soppkonsistens, koka upp med grädde, salt och peppar. Hacka en mozarellaost på tallriken och häll på soppan.
  Superenkelt och supergott!

 5. Kidneybönsbiffar!
  Hur gott som helst och de köttigaste köttätarna brukar även uppskatta dessa. En burk sköljda och avrunna kidneybönor (ca 3 dl), en hackad lök, några hackade vitlökar, en näve hackade soltorkade tomater, lite olivolja eller olja från soltorkadtomatburken, örtsalt och peppar. Blanda allt i en bunke och antingen mixa med mixerstav eller mosa med en gaffel om man vill ha de chunkigare. Ha så många matskedar potatismjöl som krävs för att få det till en relativt fast smet. Forma smeten till biffar och stek i smör eller olja på varje sida till se får mumsig färg.
  Ät med potatis eller ris med valfri sås och sallad, eller använd som hamburgare i bröd.
  Om du provar dessa kommer du inte ångra dig!

 6. Jag brukar göra en pastasås på tomater, svamp, spenat, rödlök, sockerärtor och massa vitlök (om man tycker om det förstås). Går nästan inte att misslyckas med!

 7. Jag har precis samma tanke som du och resonerar på precis samma sätt. Dock, svårt när man inte är van att äta vegetariskt, när man växt upp med "ska vi äta kött, fisk eller kyckling idag"?
  Dock, ett favoritrecept är klyftpotatis och ratatouille med creme fraiche. Till ratatouille brukar jag ha zucchini, gul och röd paprika, rödlök, vitlök, krossade tomater, salt, peppar och lite socker.

 8. http://www.flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/ – en blogg där vegomaten inte kan annat än göra dig hungrig!
  http://www.tasteline.com/Recept/Vegetarisk_paella_vard_att_stanna_inomhus_for – en supergod paella där jag brukar byta ut ärtorna mot sojabönor och tabasco mot lite sambal samt tillsätter tofu eller halloumi. Oliver och majs är jag ej så förtjust i, så det brukar jag skippa.
  Annars är det alltid gott att göra palak paneer eller (gärna indiska) lins/bön/grönsaksgrytor. Har du tid är spenatlasagne en höjdare!

 9. Vilket bra initiativ! Jag har varit hel-vegetarian (inget animaliskt) i 2 månader nu, men innan dess var jag såklart mån om vad jag åt, jag åt ekologiskt kött kanske 2-3 ggr i veckan förut och bara om jag visste vart det kom ifrån. Men nu har jag bestämt mig för att bli helt vegetarian och det funkar jättebra!
  Tofu i olika smaker, på Goodstore eller andra hälsokostaffärer finns det tofu med basilika, sesam, paprika m.m. Jättegott! Eller bara en vanlig rätt som t.ex. lasagne, kan du göra med quorn/soya-färs. Canneloni med tomatsås, pesto och fetaost är suuupergott. Eller grytor med blomkål, linser och böner (lite indisk inspiration). Har du fortfarande problem så har mskafferi.blogg.se väldigt bra recept! 🙂 Lycka till! ^-^

 10. Googla på turkisk smulpaj. Mycket god och en stor favorit här hemma 🙂 vi brukar ha tzatsiki & en grönsallad till.

 11. Kika in på min blogg där jag och min syster skriver massa recept. Jag skriver väldigt mycket om vegetariska recept, då jag inte äter kött =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *