Det enklaste brödet

I morse åt jag lyxfrukost med nybakat bröd, men inte vilket bröd som helst utan världens enklaste bröd. Man gör bara degen kvällen innan och sen på morgonen gräddar man det i ugnen. Hur bra som helst! Och så kan man ha i lite vad man vill också. Grundreceptet ser ut såhär:

Blanda 3 krm torrjäst med 3 dl vatten och 1 tsk salt. Ha i valfritt mjöl, så mycket som behövs för att degen ska släppa från kanterna. Låt degen stå framme i rumstemperatur över natten. Häll ut degen på ett bakplåtspapper på morgonen (knåda ej) och sätt in det i ugnen på 250 grader i 20-30 minuter.

Sen kan man ha i lite vad som helst, olika kryddor, linfrön, solroskärnor, örter eller vad man önskar. Eftersom det var första gången jag bakade det så körde jag på säkra kort med 4 dl vetemjöl och 2 dl rågsikt vilket blev alldeles utmärkt. Om ni bakar detta och kommer på någon god smakkombination så får ni gärna tipsa mig!

Delta i diskussionen

14 kommentarer

  1. Ååh det ser ljuvligt ut! Är van vid att spendera två timmar på brödbak, som sedan äts upp inom en halvtimme, inte värt det. Jag undrar bara om det är så att man blandar torr jäst med kallt vatten, sedan salt, sedan vetemjöl eller om man blandar torr jäst med mjöl och salt och sedan 40 grader varmt vatten?
    Mysig blogg du har förresten!

  2. Åh, älskar hembakt bröd! Det här receptet verkar ju vara toppen och kräva minimalt med arbete 🙂 Tror det kan bli gott att göra en variant med sirap och brödkryddor 🙂

  3. Jag har precis satt in lilla brödet i ugnen. Nu väntar jag med spänning på resultatet! Jag hade i dinkelmjöl och rågsikt, sen så hade jag i linfrön, solroskärnor och kummin! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *