Lååångfredag

Jag kan nog beskriva mig som en ganska icke-konservativ människa, jag gillar förändringar, nya saker och överraskningar. Men det finns en tradition jag håller fast vid och den gäller långfredagen. Då ska man vara stillsam, ha tråkigt och allt ska kännas långsamt. 364 dagar om året får det gärna vara up-tempo och party, men på långfredagen då ska det vara stiltje.
Samhället har ju såklart förändrats en del de senaste åren och det klassiska sättet att genomlida långfredagen känns kanske inte så tidsenligt. Därför har jag tänkt ut hur jag på bästa sätt ska kunna ha en stillsam, tråkig och långsam fredag även om det är år 2010. En tanke som slog mig var att jag kunde göra alla de där tråkiga men praktiska sakerna som man alltid skjuter upp, alltså förena nytta med o-nöje vilket lämpar sig utmärkt en dag som denna. Så på min att göra-lista idag finns följande punkter med:

Gå till kyrkan. På långfredagen brukar det vara så sorgligt och stillsamt så det räcker och blir över.
Deklarera. Jag fick hem en bunt papper med siffror på härom dagen som jag tänkte att jag skulle ta en titt på och försöka förstå.
Rensa hårddisken på datorn och säkerhetskopiera alla filer. Otroligt tråkig sak som jag alltid skjuter upp, finns nog inte en mer lämplig dag för detta.
Göra lite inbetalningar. Kanske ska ta och titta på mina fonder när jag ändå håller på. Zzz…
Hjälpa till i köket. Det finns säkert massor påskmat som ska förberedas och jag kan ta på mig de tråkigaste uppdragen, typ skala ett kilo räkor. Inget roligt tårtbakande här inte!
Rensa i källaren. Vi har ett horribelt förråds-rum som kallas skräprummet (av en förklarlig anledning). Är detta dagen då en rensning ska ske där?
– Hade det inte varit för icke-stillsamt hade jag säkert kunna kratta lite löv för det är nog det tråkigaste jag vet! Men nu räknar jag det som en aktiv handling och därför tar vi (turligt nog) bort den punkten på listan.

Hoppas ni får en riktigt tråkig, stillsam, praktisk och långsam långfredag allesammans!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Haha, "skräprummet" finns nog i varje hus. Men låt det vara, det hör till 🙂

 2. På sätt och vis är det praktiskt att ha en dag då man får göra alla de där riktigt hemska och ångestframkallande grejerna så man blir av med det, och kan njuta och känna sig duktig på påskafton. Jag lovade mina mentorer att ta igen gamla arbeten som dammar i hörnen, eftersom man ändå ska ha tråkigt idag. Känns välbehövligt.
  Men en fin cykeltur ska jag unna mig!

  hej puss

 3. jag bokade in en hemresa lagom till låååångfredagen. att komma hem ska bli fantatiskt. att sitta på en buss i över fyra timmar är mindre amazing. det kan vara skönt ibland, men, jag har tappat bort mina hörlurar och kan därför inte lyssna på annat än den lilla musik jag har på datorn, typ 20 låtar, varav fem är bra.

 4. Patrik: Haha, det känns skönt att höra. Men jag tror vårt är ett extremfall… 😛

  Siri: Ja men eller hur! Det låter som en bra idé! Och en cykeltur får man ju alltid ta. Puss

  Sara: Det låter som en riktigt trist långfredag då. Men det är bra, ska man ha tråkigt någon dag så är det ju idag!

  Jonna: Tack så mycket!

  Martin: Ja, mycket bra! Glad påsk!

  Mikaela: Åh vad bra! Precis det som var meningen!

 5. Haha! Tack för alla tråååkiga tips 😉 Men det tråååkigaste var nog att läsa att kyrkan är tråkig. Då ska du besöka Södermalmkyrkan i Sthlm. Där är det aldrig tråkigt – där är det fest för att Kristus dog för oss 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *