Skärmfria timmen

sockerkaka

En dag i mitten av september, jag tror det var strax efter att Folkhälsomyndigheten hade gått ut med sina nya skärmtidsrekommendationer för barn, bestämde jag mig för att ge mig själv en utmaning. Varje dag i en vecka skulle jag ha en skärmfri timme. Det låter banalt, vadå, det är ju inte som att jag sitter framför en skärm tjugofyra timmar om dygnet, men när jag analyserade mitt beteende insåg jag att det är väldigt sällan jag har en längre sammanhållen stund helt utan skärm. Telefonens notiser och datorns flikar finns ofta där och pockar på min uppmärksamhet, och då har jag inte ens en tv, hade jag haft det hade nog min statistik sett ännu sämre ut… För att göra reglerna lite svårare bestämde jag att timmen inte skulle vara i anslutning till sänggående eller under tiden då jag tränar, utan det skulle vara en helt vanlig timme på min fritid.

De första dagarna fick påminna mig själv när det var dags. Jag ställde telefonen på stör ej-läge för att inte bli distraherad av den och slog på en timer på 60 minuter. Eftersom jag gärna lyssnar på musik hemma såg jag till att ha valt en spellista eller ett radioprogram som räckte hela timmen eftersom jag inte ville börja fippla med telefonen för att byta musik mitt i.

I början kändes det lite ovant, men ganska snabbt kom jag in i det och vad som från början var tänkt som en veckolång utmaning har nu blivit något av en god vana. Jag kan säga åt mig själv när jag blivit sittandes efter middagen, slöscrollandes något som jag inte riktigt vill se, att ”nu är det dags för en skärmfri timme” och så ställer jag klockan. Visst är det ironiskt hur man måste göra regler för sig själv som vuxen för att upprätthålla en viss ordning och hålla sig i schack? Det är köpstopp, träningsscheman, vit månad, skärmtid och köttfria vardagar. Som om riktlinjerna behövs för att livet ska fortsätta att kunna vara fritt och kul.

Vad gör jag då under min timme? Det absolut vanligaste (och tyvärr lite tråkiga) är att jag ofta tillbringar de första 20-30 minuterna med att städa. Jag diskar, plockar undan, gör rent och dammsuger. Sedan övergår det ofta i någon slags allmän göra fint-procedur där jag tar hand om mina växter, tänder ljus, fyller på min lilla doftbehållare, flyttar en bokhög eller hänger fram vinterkapporna. Det är väldigt trivsamt och känns plötsligt inte särskilt ansträngande att ta tag i. Ibland gör jag en kanna te och sätter mig och läser en bok eller löser korsord. Det händer också att jag bakar bröd eller lagar mat, då har jag ett par gånger fått skriva av receptet för hand för att inte behöva titta på min skärm under tiden.

Egentligen är det inte särskilt svårt att komma på skärmfria saker att göra. Det intressanta är vad som händer en bit in i timmen. När uppgifterna inte behöver konkurrera med dragningskraften från en skärm blir de plötsligt mycket roligare att utföra. Jag blir sugen på att skapa mer, ta fram symaskinen och göra något med händerna. Ibland får jag ha ett tomt block framme för att skriva ner idéer som dyker upp, tankar som jag annars hade sparat i mobilens anteckningar. Och när klockan ringer för att indikera att timmen är slut är jag sällan särskilt sugen på att återgå till skärmen. Tänk att det kan vara så enkelt och samtidigt så svårt.

Delta i diskussionen

12 kommentarer

  1. åh, mycket inspirerande! jag hade ett par år då jag inte hade smartphone (jag menar nu i smartphone-eran, det var 2020-2022, alla vi som är tillräckligt gamla har ju levt massa år utan smartphone back in the days). kan romantisera och sakna det något oerhört! funderar på att gå tillbaka men drar mig för nackdelarna. det här är ju en väldigt trevlig och mkt mindre extrem metod.

    (skrev förresten om de tiderna då jag levde helt utan, och sedan när jag haft ett tag med igen:
    https://ulrikanettelblad.se/sluta-med-smartphone-gar-det/
    https://ulrikanettelblad.se/att-leva-utan-smartphone-en-uppdatering/
    https://ulrikanettelblad.se/tva-och-ett-halvt-ar-utan-smartphone/ )

  2. vad fint med en sådan timme. jag älskar skärmfri tid, men tycker det är svårare att leva utan klocka och vad man ”borde” göra vissa tider. så en helg i september så levde jag utan klocka. det var så härligt! fin grej för mig att göra nu och då.

  3. Så givande att läsa om din skärmfria timme, sportande på det bästa sättet! Underbar bild också!!

  4. * sporrande skulle det förstås stå, iofs kanske skärmfritt leder till sportande 😉

  5. jag har inte skärmfri timme, men två saker som har gjort att jag har minskat ned på det onödiga skärmanvändandet är att använda analog klocka och att börja laga mat ur kokböcker igen. För några veckor sedan satte jag upp en väggklocka i köket och gick tillbaka till att använda armbandsur, och det har gett en märkbar effekt på av bara farten-kollandet på telefonen eftersom jag då inte får syn på eventuella aviseringar eller kollar instagram ”lite snabbt”. Samma sak med kokböckerna, inga digitala distraktioner under de olika momenten när instruktionerna är på papper.

  6. Det här är det bästa tipset/inspirationen jag fått i år, tack!

  7. Jag har sedan två år tillbaka infört ”offline 48” där jag under två dagar under helgen inte alls kollar sociala medier. Det är så skönt och helgerna har blivit mycket mer avslappnade och glädjefyllda. Jag läser mer, skriver mer, är mer närvarande. Det är så skönt att få ett avbrott från alla intryck. Men det är som du säger, man behöver sätta upp regler för sig själv för att lyckas. En skrämfri timme om dagen låter underbart! Kanske det blir mitt nästa steg.

  8. Låter härligt, jag har inte provat själv men vet att när jag bestämmer mig för att varva ner, typ sätta på en podd och städa/plocka/göra müsli, då börjar det där andra bubbla som jag förknippar med att ha jullov (?). Göra planer för framtiden, bli sugen på ett projekt osv.

  9. Jag har inga notiser påslagna, utom SMS. Det blir lätt ganska många timmars skärfri tid utan att jag behöver planera för det och jag förstår inte varför folk tilllåter sina telefoner kräva uppmärksamhet så som notiser gör. Något som rör sig, går inte att inte titta. Sån jädra stress.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *