Ånej, jag har en blogg

sykt kristen glöggvagn


Julmingel med jobbet. En inrullad metallvagn med tre termosar alkoholfri glögg, russin och mandel, pepparkakshjärtan, röda pappmuggar med God Jul tryckt i kursiv stil. Stämningen är uppslupen, Tänd ett ljus ekar från svaga laptophögtalare och Strömstedts stämma dränks i sorlet. Jag pratar med en kollega som jag inte känner särskilt väl, en som jag alltid hälsar glatt på men inte jobbar särskilt nära. Han berömmer min isblå kostym, jag tackar, flikar in att det här med klassiska julklädslar aldrig riktigt varit min grej, röda blusar eller skojfula jultröjor klär mig inte. Sedan frågar han om jag inte har en blogg. Ånej! svarar jag. Hur har du hittat den? Jag minns inte, säger han, det var någon som tipsade mig om den. Glöggmuggens papperskant har fått bitmärken. Jag viker ihop den i vänsterhanden och funderar över min egen reaktion. Varför är det så pinsamt att ha en blogg? Att hålla på att skriva och visa upp innehåll, det känns genant.

Kanske är det för att bloggandet på så många vis är motsatsen till mystiken. Det är Titta på mig, Gör som jag, Se och lär. Varsågoda att inspireras av mig och mitt otroliga liv. Det är tvärtemot det jag gillar och vill vara. Jag vet att det är fånigt men jag kan drabbas av en mild panik när någon försöker göra precis som jag. Frågar var jag köpt min klänning för att kunna köpa en likadan eller målar väggarna i prick samma nyans. Det känns bara så… tråkigt, och det gör mig till en töntig person och en otroligt dålig influencer. Jag följer ju själv andra med nöje och gillar att ta del av människors liv och tankar om världen. Även jag vill inspireras men helst vill jag göra det på mitt sätt, inte kopiera rakt av, inte lägga samma vara i korgen och klicka mig vidare till kassan.

I vår tillvaro som på många vis är glättig, snabb och strömlinjeformad kommer jag på mig själv med att längta efter det unika och mystiska. Efter kryptiskt formulerade beskrivningar av händelser, okända klädmärken, låtar med sju tusen spelningar, hål i väggen-restauranger, slitna böcker som köpts i antikaffärer och platser jag aldrig kommer att kunna ta mig till. Jag vill läsa om andras upplevelser och sedan vill jag hitta min egen version. Pretentiöst, jag vet, men också ganska härligt.

Och med det sagt så tänker jag sluta skämmas och förneka det faktum att jag har en blogg och istället ta hand om den nu och framöver. Tanken är att det blir bloggvecka igen – från och med nu och ända fram till julafton (med eventuella undantag för mystiska pauser). Har ni önskemål på saker jag ska skriva om, frågor ni vill att jag ska svara på eller egna tankar om bloggar i allmänhet och inspiration i synnerhet så får ni gärna lämna en kommentar. Vi hörs!

Delta i diskussionen

28 kommentarer

 1. Dina jular genom åren
  Kärlek
  Din relation till Stockholm
  Nyårstankar
  2024.

 2. Det hade varit intressant att höra dina tankar kring tid/avstånd och vänskapsrelationer. Jag ser det som att man väldigt generaliserande kan dela in mänskligheten i två läger: de som håller kvar i gamla vänner oavsett hur långt bort de flyttar och hur mycket tid som går, och de vars vänner är som en flod som flyter genom livet; de skiftar i samma takt som personen flyttar och livet förändras. Menar inte här att fiska efter en självbiografisk kategorisering av dig själv, förstår att detta är ett rätt privat område, men hade varit fint att få läsa dina välformulerade meningar kring ämnet i sig.

 3. Kul!
  – årets bästa lästa bok
  – vilka jeans ska man egentligen ha
  – ett hallelujamoment från gångna året när skrivlivet sprakade till
  – ett konkret mål för din ”personliga utveckling” (i brist på bättre ordval) för 2024

 4. A blog is like your own private world and can feel like an invasion when someone from your real life comments about it. I got annoyed when my sister commented on my blog once, a correction on something. It exists for your private online life and should stay that way imo

 5. Lite blygsam är jag nog när det gäller att berätta för folk om att jag bloggar, men mest är jag nog stolt. Stolt över att jag hållit på i 10 år och stolt över att bloggen fortfarande utvecklas. Jag läser gärna andras bloggar för inspiration. För mig handlar det inte om att köpa likadana färdiga prylar som andra bloggare köpt, utan mer om att få idéer till eget skapande. Som du skriver – det handlar om att inspireras, inte kopiera.

 6. så kul med bloggvecka! jag kör ju nåt slags blogg-december jag också. tycker inte det är så pinsamt med bloggen längre men har känt det du beskriver förut. eller ja, jag tycker allt jag gör är pinsamt, tycker inte om att småprata om mitt skrivande över huvud taget, har svårt att formulera tankar om det på det korta och snärtiga sättet. men är stolt över bloggen! med pondus! det tycker jag vi ska va

 7. och önskeinlägg vore några tips på blogginlägg du läst och tyckt om på sistone och kanske vad du tyckte om med dem eller hur de knöt an till något du själv tänkt på.

  1. något liknande fast med poddavsnitt. älskar att få tips på ett särskilt poddavsnitt i stället för en hel podd där man kan behöva botanisera bland hundratals avsnitt. så, favorit-poddavsnitt och vad du tänkte på när du lyssnade på dem.

 8. Jippie för boggvecka! Du har fått många bra förslag redan men jag skulle önska mig ett inlägg om dina jultraditioner och kanske julmat osv. Jag älskar julen själv och det är alltid så roligt att höra vilka saker som är självklara inslag för andra.

 9. Jag önskar mer inlägg och bilder från din lägenhet/inredning 😍

 10. Ja vad mysigt med bloggvecka. Jag önskade det tidigare hehe ☺️

  Rundtur i lägenheten – något som
  förändrats/tillkommit?

  Senaste second hand-fynden?

  Outfits!!

  Listor!

 11. BLOGGVECKA ❤️ Läser gärna tankar om nyår, kanske en Stockholmsguide/din perfekta helg i staden, och som alltid kläder & stil!! Rangordna julmaten!

 12. Hurra för bloggvecka!
  Gillar att läsa om det vardagliga. Det lilla i det stora, eller det stora i det lilla.
  Har funderat på om det är ordet ”blogg” som känns lite omodernt. Om det hetat något annat, som speglar det fina innehållet så kanske det känts annorlunda om någon frågat ”jag har läst din ”…””. Kanske. 🥰

 13. Åh bloggvecka! Sån lyx.
  Jag hade önskat:
  – böcker som ligger på din läslista
  – beautyinlägg om man nu får vara lite ytlig
  – en hederlig go lista av något slag!

 14. Vill läsa om mat! Julmeny? Mattraditioner kring jul? Något recept kanske? Vore mysigt! 🎄❤️

 15. (Med risk för projicering)
  – kärlek och drömmen om en relation 2024
  – varför 2024 är stilistiskt vackrare än 2023
  – skottår som fenomen

 16. Din blogg är min favoritblogg! Graden av inspiration är alltid hög, tack för det. Läser gärna mer om litteratur, älskar dina tankar om klädstilar och outfits men också vardagliga betraktelser av det pågående livet.

 17. Second hand fynd!!!
  Tankar om kärlek/dejting!!!

  Typ de GOD JUL 🌹

 18. Jag önskar ett post-nyår-stil-inlägg. För perioden mellan jan-mars när sammet- och glitterpsykosen lagt sig, men det fortfarande är för tidigt att börja sukta efter vårkläder.

 19. jag vill, som vanligt, läsa om mode.
  – fem dejter, fem outfits. (du får givetvis hitta på dejterna, behöver inte vara riktiga).
  – berätta om ett plagg du trodde du aldrig skulle bära, men nu har börjat tycka om.
  – berätta om en film du inspirerats av stilmässigt.

  och lite klassiska december-inlägg om det nya och gamla året:
  – tre saker du önskar ska hända år 2024.
  – inne&ute-lista inför 2024.
  – analyser av bloggklimatet. vad gjorde 2023 med bloggvärlden? har du observerat några nya trender? var är bloggandet påväg?
  – årets bästa 10 bästa blogginlägg.
  – Vad är annorlunda kring dig nu, jämfört med samma tid förra året?

 20. Jag är ju anonym på min blogg, och har inte berättat om den för någon irl. Tror inte jag hade kunnat skriva öht om folk jag träffar i verkliga livet hade kunnat läsa det jag skriver och koppla det till mig. Är djupt imponerad över er alla som klarar av det, tycker det är otroligt beundransvärt att våga blotta sig. Så jag fattar din känsla på julfesten, men vill säga till dig (och mig själv kanske) att du såklart inte har något att skämmas över!

  (ni med bloggar jag kommenterar på – ja jag vet att ni ser min mailadress men jag litar på er)

 21. Om oväntade möten under året eller liksom människor som betytt mycket för dig under året och gärna varför.

  Några toppminnen från året.

  Dina önskningar inför nästa.

  Ordspråk eller motton som hjälpt dig och hur, i think i would need this.

  Din relation till södermalm, till staden vi bor i, till familj och framtid och allt de existentiella du skriver om går alltid extra djupt i mig så såna inlägg skadar ju aldrig!

  Något om vad vi alla ska göra jan-mars….. 2 survive?!

  Kanske urval av de blogginlägg du är mest nöjd med under året? Haha very unswedish men äh.

  Speltips, lektips, om du leker och spelar lite allt.

  Topp-matupplevelser från året samlat.

  Vad du vill äta 2024.

  God jul, gott nytt år och tack för ditt otroliga bloggår. ❤️

 22. & hur man styr upp, planerar sin semester. Jag vill så mycket – ska man välja ut händelserna först? Sen sällskap eller hur sjutsiken gör du.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *