Min trendspaning för 2021

trendspaning 2021

Det har blivit dags att ta fram den stora nypan salt och trendspana lite inför det kommande året. Det är ju svårt att spekulera kring ett år där det mesta är ovisst och beroende på hur den här pandemin kommer att utveckla sig och hur nedstängt vårt samhälle kommer att vara, finns det såklart en rad olika utgångar. Men jag kunde ändå inte låta bli att sätta fingret i luften och försöka känna av vad jag tror blir aktuellt 2021. Vilka saker vi önskar oss mer av och vad lämnar vi delvis bakom oss?

Nyttig mat blir trendigt. Vi inser att det finns ett liv efter karantänen och att vi inte kan ha brynt smör i allt eller enbart laga pasta. Att äta sunt i sig är ju ingen ny grej, men nu tror jag att folk kommer bli mer öppna med sitt nyttiga ätande. Vi väljer lättare luncher och kanske får 90-talets hånade hälsotallrik till och med en revival. Det här hindrar oss dock inte från att lyxa till det ordentligt när vi kan börja äta middag ute igen eller har uppstyrda middagsbjudningar hemma. Att lägga lite extra pengar på maten om man kan, känns helt rimligt. Jag tänker bara på hur mycket hummer, ostron och kaviar som jag skymtade i folks flöden under nyår… Under 2021 kommer det att njutas.

Stora frukostar med pannkakor, bowls, grillade mackor och smoothies har vi lämnat bakom oss. Vi är trötta på att hålla på och vill komma igång med dagen direkt, så vi tar något enklare. Svart kaffe och macka, kanske ett kokt ägg. Jag tror att vi börjar äta middag tidigare på kvällen och låter den ta längre tid. All dryck serveras helst i karaff. Det gäller både naturvinet (vars största hype har lagt sig men som vi fortfarande kommer fortsätta att gilla), frukostjuicen på helgen och bordsvattnet. Vi fortsätter att äta asiatisk mat men vidgar våra vyer. Miyakidoris donburi-succé och Crystal Caff’s Hongkong-inspirerade mat var bara startskottet. Under 2021 kommer vi banka vår egen tonkatsu och laga anka.

I klädväg är vi trötta på loungewear, mjukiskläder och praktiska outdoor-stilar. Patagonia och Fjällräven i all ära, men särskilt lockande känns de inte längre. Istället vill vi vara mer dressade och put together. De gulli-gulliga klänningarna fick vi en lätt överdos av under 2020 och nu vill vi vara mer klassiskt snygga istället. Därför tror jag fortfarande på min tidigare spaning med snyggbyxan och partytoppen. Även kostym, jumpsuit och dräkt känns rätt. Har man en klyfta som man vill visa upp får man mer än gärna göra det. Bär vi jeans gör vi det med skärp i midjan, istoppad överdel och vita tubsockor till.  Nyansmässigt finns det två vägar, antingen starka, klara färger som orange, limegrön, klarrött. Eller så väljer vi helvitt eller helsvart från topp till tå, gärna i olika material.

För både kläder och inredning så är inte det viktiga att vi alla gör likadant utan att vi tar medvetna beslut. Att faktiskt ”ha en stil”, eller följa en aesthetic som det heter på Pinterest och TikTok, blir inne. Ju smalare och mer nischad, desto bättre.

Rent intellektuellt är vi urtrötta på simpel humor i form av sketcher på Instagram. Stackars Dag Tolstoy hann vara inne i två veckor. Vi vill inte skratta åt saker längre, vi vill ha kul istället. Därför tror jag att självklart roliga saker, som nöjesfält, blir inne. Kulturellt söker vi oss mot nya typer av format som präglas av en friare form och gränsöverskridningar. En bok måste inte vara en roman, en podcast måste inte vara ett samtal mellan två personer. De som utmanar de vanliga formaten kommer vi att börja gilla mer. 

I sociala medier så blir en viss form av integritet inne. Vi ledsnar totalt på ologiska och urvattnade reklamsamarbeten (Kia x Mando Diao blev droppen). Däremot får man gärna fortsätta vara personlig i feeden och börja posta ofiltrerade bilder och videos i ett mer okurerat flöde. Att räkna likes är inte viktigt och vi vill hellre framstå som kulturella än korrekta och glättiga. Förhoppningsvis betyder det också att vi får en sundare syn på cancel culture, där vi lär oss skilja på verk och person och slutar att kollektivt döma ut människor utan grund.

Vad gäller naturen vs. stan tror jag att vi kommer dela upp oss i två grupper. De nyfrälsta som verkligen tog till sig av landet-livet under 2020 och nu går all in i det. Det odlas, fiskas, byggs vindskydd och vandras. Den andra gruppen är nu glada över att slippa hänga utomhus hela tiden och väljer därför stadslivet fullt ut i takt med att det öppnar igen. Barer, klubbar och restauranger fylls på i snabb fart och ”att vara på stan” blir en grej man gärna ägnar mycket tid åt.

Det var mina spekulationer kring 2021. Vad tror ni, har jag rätt eller är jag helt ute och cyklar? Och har ni något ni vill lägga till på listan? Det vore kul att höra era tankar kring detta!

Delta i diskussionen

23 kommentarer

  1. Tack! Längtar verkligen efter ha kul-trenden, haha. 🙂

 1. JA så kul att läsa! Jag snackade trendspaningar med min kompis över zoom igår. (Nummer ett sak man är trött på: zoom.) Vi håller med dig om mycket, typ att fluffiga pastelliga klänningar och loungewear är ute och kostymer blir inne – men även fiskarväst och fluffiga 80-tals-luggar. Träslöjd/hemmasnickring blir trendigaste intresset istället för keramik. Italienska mathypen ersätts av sydfranska rätter eller typ ryskt? Hantverkscider istället för hantverksöl! (Hade även varit kul om svagdrickan gör comeback vilket du väl spått en gång förut om jag minns rätt, haha!) Brun utan sol kan få ett uppsving, och matt smink? Hehe, vi får se vad som slår in. Gott nytt år!

  1. Snickring ja, så trendigt. Typ att bygga en egen stol! Haha, kul att du minns svagdrickan, tror jag spådde den för 2019 men får erkänna att jag hade fel. Tror dock fortfarande på drycker med lägre alkoholhalt, typ hantverkscider som du nämnde. Gott nytt år!

 2. håller med om allt! speciellt sista punkten – det enda jag vill just nu är att ”gå på stan”!

 3. Väldigt roligt och intressant att läsa dina spaningar, Julia! Jag känner mig som en ganska off-mode-lantis för jag känner inte ens igen allt du skriver om. Men trenderna i Stockholm kommer väl hit i sinom tid. Jag hoppas inför 2021 att folk fortsätter att vara restriktiva i sitt resande, eller kanske medvetna på ett annat sätt. Jag hoppas att folk inte börjar flyga hit och dit utan att de istället ser en njutning i ett mer långsamt resande med tåg, färja eller kanske buss? Men sen tror jag väl att de kommer flyga ändå, men hoppas kan man alltid. Vi behöver en grön omställning tycker jag och jag hoppas också att de som börjat cykla t ex till jobbet istället för att åka kollektivt/ta bilen under pandemin fortsätter att göra det. Ja särskilt istället för att ta bilen såklart… Hm. Snurrigt detta men det är sent så du får ursäkta!

  1. Tack! Jag hoppas också att det gångna året gjort oss klokare och gör att vi tänker lite annorlunda inför vårt resande, att det kanske inte handlar om nya (utlands)resmål varje månad utan färre, mer genomtänkta, och att även en resa på nära håll kan vara semester. Samtidigt tror jag tyvärr att många kommer tänka ganska själviskt och känna att ”de avstått” och därför får unna sig nu… Men låt oss hoppas på det första!

 4. Mycket taggad på partytopp.
  Har skrivit i en lista att jag ska orka föna luggen och sminka mig varje dag i vinter. Tänker också mycket på sexig klänning….

  1. Ja, tror peppen på att klä upp sig kommer synas en hel del framöver. 🙂

 5. Längtar till den dagen då podcasts där två personer pratar om ”det som hänt oss i veckan” äntligen blir helt ute. Lyssnar mycket hellre på välskrivna 20 minutrar än allmänt prat!

  Jag spår att allt snack om att ”vi i framtiden kommer jobba flera dagar hemifrån och ha så flexibla arbetsplatser” tyvärr inte kommer följa med oss in i framtiden i särskilt stor utsträckning. Svältfödda på umgänge och det normala livet driver oss in till kontoren och vips är det krav på att vara där fem dagar i veckan igen och folk suckar om du vill koppla upp dig digitalt när alla andra är där fysiskt. Hybrid-möten där några är med fysiskt och några digitalt får tyvärr aldrig sitt fulla uppsving. Men det beror väl på vaccinets faktiska effekt och hur snabb övergången till ”normalt liv” sker.

  1. Hm, jag tror både ja och nej på din sista punkt. Självklart kommer det finnas ett sug på att återgå till kontoren men jag tror också att många anställda har blivit vana vid ”friheten” att kunna jobba varifrån man vill och därför kommer ha svårare att acceptera att man ska ha 100 % närvaro på en viss fysisk plats. Särskilt de som kämpar med livspusslet kring hämtning, lämning osv. Det kommer helt enkelt att ställas högre krav på arbetsgivare och de som visar att de är flexibla och ”hänger med” kommer bli mer attraktiva, tror jag… 🙂

 6. HÅLLER MED OM ALLT! Framförallt tror jag mycket på punkten om humor och kultur (tror konceptpoddar kommer bli större och större, tänker att fler kommer följa t ex Parisa Amiri med Diktatorer och göra kortare poddprojekt OM ett särskilt ämne). Partytoppen och naturen vs. stan är också spot-on.

  Kul att läsa en trendspaning som faktiskt har nåt att komma med och inte bara består av provokativa ”post-pk”-åsikter som verkar vara trenden på instagram haha!

  1. Haha, tack! Tycker det kan vara kul när trenderna skaver lite, men det måste ju finnas någon slags förankring. Hoppas på många nya poddformat framöver!

 7. Jag tror att vi modemässigt är proppmätta på beige, ”krispig bomull” och puffärmar, och kommer vilja hugga in på juvelfärger, tajta långa ärmar och som du säger, klyfta. Tältiga siluetter åker ut, tajtare blir inne igen. Ut med barocken, in med medeltidssiluett, blandat med nittiotalets modet det gothiga hållet. Stickad väst-modet blir inte långlivat, däremot kommer skräddade kavajer och kostymer som inte är oversize bli både fest- och vardagsplagg, eftersom ingen vill ha ”set” som påminner om vinterns karantänloungewear, utan vill ha ordentligare grejer. Jag tror också att trenden med oformliga smycken, knölig keramik och klumpiga möbler kommer åka ut med huvudet före. Nu vill vi att saker ska se arbetade ut, inte ”man ska se att det är handgjort”. Att ha flera kedjor med berlocker är också ute, nu vill vi ha rejälare grejer, gärna med lite färg. Kommer fejkädelstenar tillbaka? Kanske. Sänghimmel? Eventuellt.
  Jag tror att många kommer fortsätta att hänga mer utomhus och frilufta, men på ett mer kravlöst sätt snarare än att man köper allt som är dyrt på Naturkompaniet. Gamla jeans och gummistövlar istället för Fjällräven och dyra kängor. Med sig har man helt vanliga mackor, helst limpa. Kanske med prickig korv. Man tittar tillbaka på sin barndom och kommer på att det mesta som var gott då är gott nu, och packar ned oboy och ballerina och blandsaft i sin ryggsäck som inte är kånken, utan mer ergonomisk så man pallar ha den på sig utan att behöva massage efteråt. Jag tippar att vi vill åt det vanligare hållet efter år av instagramstajling och fejkrustika dukningar, och tittar återigen tillbaka på vad vi oironiskt tyckte var festligt för 20 år sedan. Ostbricka, färgade dricksglas, tomtebloss i desserten.
  Och så hoppas jag att det blir inne att vara ordentlig och redig. Efter att ha bejakat skörhet och visat oss sårbara i några år vänder vi på myntet och visar också att vi har grit, hugger i när någon behöver ett handtag och jobbar ihop för att tillsammans må bra. Self care i form av hudvård, snittblommor och långa bad blir omodernt. En kort hudvårdsrutin blir standard, för vem pallar egentligen? Plus att man börjar tänka på att hudvård är onödigt dyrt, vem ser egentligen skillnad ändå liksom. Plus att det är dåligt för miljön. Badrumsskåpen blir mindre belamrade.

  1. Åh vad kul, tror verkligen du har rätt i många av dina tankar. Älskar spaningen kring limpmackor med prickig korv, känns otroligt trendigt. Jag hoppas också på mer redighet och mindre self care, tänker att det kan göra nytta för många av oss. Tack för att du delade dina spaningar!

 8. Men Dag Tolstoj ska iallafall vara med i farmen! 2021 blev hans år.

  1. Ja, jag såg att han skulle vara med där. Men det känns dock inte som att Farmen platsar på inne-listan… 🙂

 9. Mycket intressant spaning!! Långt från alla andra jag läst, faktiskt. Jag håller med om framförallt ett par punkter – som att delningen mellan landet och stan-suget nog kommer bli enormt?! Och också att folk är trötta på pretentiöst instagrammande med massa samarbeten, och kommer gå tillbaka till starten med suddiga bilder och mer i stunden-flöde.
  Sen tror jag också att årets semestertrend kan bli Cykelsemestern!? Har aldrig sett så många i sociala medier som börjat cykla som jag gjorde förra året. Då testade man vingarna, nu tror jag att folk ger sig ut på längre turer i sommar och kanske cyklar över flera dagar.
  Jag tror också att hantverkstrenden håller i sig, men kommer ebba ut lite. Det kommer delas ungefär som landet och stan, tänker jag. Vissa blev hooked och fortsätter, andra släpper det direkt och hoppar tillbaka till vad de gjorde innan (som nu går att göra igen, om det blir så).
  Men tror också mycket på din spaning om att det blir inne att ha en stil! Tveksam på om vi verkligen släpper helt på mjukisarna, men tror också det kan skilja sig lite beroende på var man bor? Känns som att Stockholmarna generellt är tröttare på mjukisar än Malmöiterna, om vi säger så.

 10. Jaaa har aldrig velat ”hänga på stan” så mycket som nu. Barhäng, spelningar, promenader på stan, museum, restauranger… 💗 Tror vi är måånga som helt plötsligt blev isolerade ute i storstadsförorterna men som längtar till stan. Det lär nog bli livat till sommaren/hösten om det är möjligt mht vaccin etc. Hoppas. Isåfall tänker jag aldrig åka hem igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *