Pandemiaktivitet nr 48: lär dig lösa Rubiks kub

rubiks kub

Här om natten låg jag vaken med huvudet på kudden och tankarna snurrandes i oklara loopar och så fastnade jag i en fundering: hur kan jag ha levt i trettio år utan att ha löst en Rubiks kub? Jag har ingen aning om varför tanken drabbade mig just då, men det gjorde den och tvärtemot vad alla rekommenderar att man ska göra när man ligger i sängen och försöker somna, så plockade jag upp min telefon och började googla på hur man löser en Rubiks kub. Efter lite efterforskning insåg jag att så länge man följer en rad instruktioner med olika sekvenser och algoritmer så är det inte svårt att lösa den. Dessutom kändes det som en perfekt pandemiaktivitet att ägna sig åt här hemma. Jag beslutade mig för att ge det ett försök och klickade hem en kub morgonen därpå.

rubiks kub

Igår kväll började jag fippla med den för första gången. Eller jag har ju såklart hållit i en Rubiks kub innan, men då bara vridit lite på skoj utan att ha någon aning om hur man faktiskt gör. Nu googlade jag fram en steg för steg-guide och så satt jag med blicken klistrad på YouTube-klippen för att hänga med. På mitt första försök kom jag ungefär halvvägs innan jag vred bort mig och fick börja om. Andra gången kom jag ända till det sista och åttonde steget innan jag gjorde någon dum miss och lyckades förstöra allt. Men den tredje gången gick det! Såklart med videoklippens hjälp och mycket tålamod och många tillbakaspolningar, men det tog inte mer än ett par timmar att lösa min första Rubiks kub.

Och så fort jag lyckats en gång blev det mycket enklare nästa. För ja, jag insåg att när jag nu väl klarat det kanske det är lika bra att lära sig utantill hur man gör? Om det är något alla dessa veckor av hemmasittande ska ge mig så är det i alla fall ett halvcoolt partytrick att kunna flexa med när pandemin är över. Så idag har jag mumlat right, up, right motsols… för mig själv i ett försök att lyckas memorera lösningsalgoritmerna och lagt mer tid än jag vågar erkänna på att vrida på den där kuben.

Den här pandemin tar verkligen fram ens märkliga sidor. Ge det några veckor till så har jag förmodligen börjat lära mig esperanto, tagit en snabbkurs i fågelskådning eller kommit igång med ultralöpning. Eller så sitter jag fortfarande här i soffan mumlandes front, up, left motsols med min kub och ett tidtagarur… Har ni påbörjat några nya pandemiaktiviteter?

Delta i diskussionen

19 kommentarer

 1. har försökt lära mig koreografin till olika låtar på youtube utan att någonsin dansat förut haha!

  1. Åh, vad kul! Jag har spanat på TikTok-koreografier men inte vågat ge mig på att prova än, haha.

 2. Haha, så himla bra pandemiaktivitet!! Jag har lärt mig grundlig kodning av hemsidor och att sticka. Kanske blir rubiks kub för mig här näst??

  1. Kodning och att sticka är ju toppen! Och det låter som bra förberedande aktiviteter inför att börja med Rubiks kub, lite samma typ av hjärngympa. 🙂

 3. Vad kul! I våras löptränade jag under all ledig tid men det känns inte lika lockande nu i mörkret. Nu har jag istället gjort peogrammeringsutmaningar och julpysslat

  1. Håller med om att det är mindre motiverande att springa så här års, men det låter som om du hittat bra alternativ på aktiviteter!

 4. Jag har börjat gå upp för ett berg varje dag. Det ligger en kvarts promenad från där jag bor, och har en brant stig som går rätt upp till toppen. Där flåsar jag upp varje förmiddag, i regn som solsken, och står en stund och tittar ut över min lilla stad innan jag går ned igen. Det är dagens bästa timme, jag kopplar helt bort allt vad pandemin heter och låter telefonen ligga i fickan. Har man tur flyger två stora korpar som bor där förbi, eller nötskrikan. Kanske ser man någon gå hundpromenad, annars är man rätt ensam. En stunds verklighetsflykt.

  1. Wow, vad härligt det låter. Jag gillar att du gör om det varje dag, jag tänker att det måste vara ett bra sätt att träna sig på att se något nytt och koppla bort allt annat.

  1. Ja, jag blev lite förvånad faktiskt. Kändes som en sån grej som skulle vara helt omöjlig att klara av, och det är det ju om man inte vet hur man ska göra, men sen blir det ju rätt logiskt och enkelt. 🙂

 5. Sååå mysigt att du är aktiv på bloggen! Och den där Bleachers-låten (från förra inlägget) äääälskar jag! Så bombastisk! Kommer spela sönder den. Tack för tips!!

 6. haha, älskar detta! när jag var yngre kunde jag lösa en sida på kuben, men jag lärde mig aldrig hur man löste hela. det känns faktiskt som en helt perfekt pandemiaktivitet. annars har jag tänkt att jag ska börja med korsstygn eller stickning, det känns också som bra pandemiaktiviteter.

  1. Ja, sy har jag också varit lite sugen på. Vill brodera något fint tänker jag!

 7. Duolingo! Kör varannan vecka franska och varannan japanska (två språk jag alltid velat lära mig), en eller ett par lektioner varje morgon. Har kommit upp i en streak på 86 dagar nu!
  (Lol när jag läser vad jag själv skrev nu så inser jag att Duolingo-appen nog hjärntvättat mig lite till att tycka att min streak är viktigare än hur mycket jag faktiskt lärt mig men jaja)

  1. Imponerande! Och har du hållit på i 86 dagar har du förhoppningsvis lärt dig ganska mycket, utöver att du fått en bra streak, haha. 🙂

 8. Har tänkt lära mig ukulele! Målet är att kunna spela olalla av Blanco White.

  1. Mysigt! Jag har en ukulele här hemma men det var länge sedan jag spelade på den. Kanske få plocka fram den snart och öva lite jag med. 🙂

   1. Jaa gör det! Jag har laddat ner appen Yousician, den är bra faktiskt! Man får en gratis lektion/dag. Köpte dessutom oxå en Rubiks kub igår, inspirerad av dig! 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *