Den stora jullistan

Hej och tack för alla kloka, igenkännande och fina kommentarer på det här inlägget. Vissa saker är så svåra att skriva men när de väl är på plats förstår man att man är långt ifrån den enda som tänkt på det viset. Även om bloggen fått bli lite bortprioriterad den här hösten så känns det fint att ha en plats för att dela sina tankar om stort och smått och att det är så många kloka människor som läser. Blir alldeles stolt och glad när jag tänker på att ni är ett helt gäng som sitter där på andra sidan skärmen och följer vad jag gör, trots att jag inte är någon ambitiös influencer med genomtänkt bloggstrategi och proffsfotograf. Kram till er!
 
Nu till något lite mer enkelt och lättsmält. En lista om julen som jag hittade hos alla bloggarna på Just Wanna Have Fun (på tal om fina platser på nätet så är det verkligen en favorit).
 
julpynt
 

6 julsnabba 

 
Pepparkakor eller lussebullar?
Pepparkakor är ju roligare att baka men desto godare är fluffiga guldgula lussekatter med riktigt mycket saffran.
 
Skumtomtar eller knäck?
Skumtomtar! All I want for Christmas är en 720 grams-låda med juleskum. 
 
Julkorv eller julskinka?
Julskinka på vörtbröd med senap.
 
Revbensspjäll eller Janssons?
Janssons frestelse. Är uppvuxen i en familj där man lagar Janssons året om när man är sugen och inte bara på påsk eller jul. Tror det har satt sina spår.
 
Glögg eller julmust?
Must.
 
Ge eller få?
Tycker det är fint att både ge och få så länge det handlar om genomtänkta saker. Paket som köps ”bara för att” är ju varken kul att ge bort eller ta emot och därmed rätt onödigt.
 
julklappsinslagning
 

4 julfavoriter

 
Favoritjulfilm?
A Charlie Brown Christmas från 1965. 25 minuter lång (perfekt längd), mysigt soundtrack och smarta repliker som håller än. Finns att se här på YouTube.
 
Favoritjulkalender?
Sunes jul är roligast och Mysteriet på Greveholm var bäst när man var liten (såg om den i vuxen ålder och den höll inte riktigt). På senare år tycker jag Barna Hedenhös varit riktigt bra och årets gillar jag också.
 
Favoritjullåt?
Rent konceptuellt älskar jag Simon and Garfunkels version av Silent Night där de samtidigt som de framför Stilla Natt har lagt på en nyhetssändning som berättar om vad som hänt i världen den dagen. Jag tycker det är så fint och smart att kombinera en låt som handlar om frid med den totala, äkta motsatsen. Har dock insett att många i min omgivning tycker den är ”störig”, så fattar att den kanske inte är för alla… Annars gillar jag O helga natt och Jul jul strålande jul, särskilt om man får vara med och sjunga.
 
Favoritjuldoft?
Julgran och hyacint.
 
snö
 

3 om jultid

 
När är det dags att pynta?
När man får feeling men kanske inte redan i oktober. Efter Thanksgiving tycker jag är en bra måttstock.
 
När får man ha gran?
Helgfria vardagar mellan 22 och 06. Nä skoja, men tycker det är bra om den fortfarande har barr kvar på julafton och åtminstone till nyår. Hemma hos mina föräldrar tar vi in granen den 23:e och klär den men i min lägenhet i Stockholm har jag en minigran med rötter och kruka som klarar sig länge, så den köpte jag i början av december.
 
När öppnar man presenter på julafton?
Efter maten men innan Karl-Bertil Jonssons julafton.
 
julgran
 

5 julpersonliga

 
Vad är bäst med julen?
Att få vara tillsammans med nära och kära. Gå runt i långkalsonger och tugga knäck, lägga pussel, äta julbord och sjunka ihop i soffan i en trött hög. Tända ljus i mörkret, sjunga julsånger, fastna i en bra bok, varva ned och fika tre gånger om dagen.
 
Det sämsta med julen?
All stress och hysteri. Kraven på att allt måste vara perfekt samt inställningen hos folk som ”tröttnar på julen” den 26 december och slänger ut allt som tagit flera veckor att ställa i ordning. För min del får julefriden gärna dröja kvar en bit in i januari.
 
Vad ska du göra på julafton?
Jag åker hem till mina föräldrar på landet utanför Norrköping i slutet av nästa vecka. Är så glad att julafton är på en måndag så man får en hel helg att bara mysa och fixa med allt. På julafton ska vi vara tillsammans med familjen och min moster och hennes sambo. Jag tror det blir en väldigt lugn och lite annorlunda jul i år, vi är liksom lite mellan generationer. Min mormor gick ju bort tidigt i höstas och hon var den sista som var kvar av mina mor- och farföräldrar, samtidigt som ingen av oss syskon fått barn än så vi har liksom inga små att fira julen med. Vi har dessutom sagt att vi struntar i julklappar i år (vi har jättemycket fina saker ärvda från mormor som vi kommer få ta med oss hem) och fokuserar på att göra saker tillsammans istället. Så det blir en ganska vuxen och rofylld gemenskaps-jul tror jag.
 
Nyår då?
Jag har tagit ledigt en vecka in i januari så några dagar före nyår ska jag och tre kompisar åka till New York där en av mina bästa vänner Anna bor. Jag vet inte riktigt hur nyårsafton kommer att firas (förhoppningsvis inte i ett för jetlaggat tillstånd) men jag ser verkligen fram emot att få krama om Anna ordentligt och även hinna hänga med min kompis Majsan och hennes kille Stuart som också bor där. Kanske lagar vi en god middag tillsammans och kollar på fyrverkerier nere vid vattnet i Williamsburg.
 
Tror du att det blir det en snöig jul?
Jag hoppas, hoppas verkligen det men har inte alltför stor förväntan. Kommer det snö blir det en glad överraskning!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *