Mina bästa pod-tips

pod-tips
 
Jag har kommit in i en period då jag lyssnar på ganska mycket podcasts. Oftast börjar det med att jag lyssnar på väg hem från jobbet och sedan fortsätter jag när jag pysslar hemma. Eftersom jag bor själv tycker jag att det är rätt mysigt med ett samtal i bakgrunden när jag lagar mat eller städar, det känns liksom hemtrevligt. Dessutom lyssnar jag på så sjukt mycket musik i övrigt att det är bra för mig att blanda upp med lite annat eftersom jag annars sliter ut alla mina spellistor. Jag tänkte att jag skulle prata om vilka poddar jag gillar mest och varför!
 

Lyssnar varje (eller varannan) vecka

 
HanaPee’s otroliga podcast
Min favorit-pod just nu, kanske för att den är så himla personlig och pratig på ett bra sätt. Det är som att lyssna på två goda vänner som har ett bra samtal och jag gillar verkligen hur Martin och Hanna kompletterar varandra. Det är opretentiöst och enkelt och ofta fnissar jag högt för mig själv när jag lyssnar.
 
Trettio plus trevar
En ganska ny podcast med Sofi Fahrman, Klara Svensson och Tove Norström som jag lyssnat alla avsnitt av och gillar. Kanske främst för att de är så kloka, roliga och lugna att det bara känns härligt att ha sina trettio plus-år framför sig. Det faktum att de är tre som pratar blir faktiskt inte det minsta rörigt, fastän man skulle kunna tro det. Genom att de turas om att ha ”taktpinnen” varje vecka så känns det strukturerat och oväntat kul.
 
Flora & Frida
Mina bloggkollegor Flora och Frida Vega har även en pod som de sköter med bravur. De blandar högt och lågt men tvekar inte att ta upp mer allvarliga ämnen. Jag tänker att de har en del yngre lyssnare och sättet som de pratar om relationer, kroppsideal och psykisk hälsa tycker jag är jättebra. Ibland känner jag mig lite gammal när jag lyssnar (insåg just att jag är närmare 30 än 22, så ja, det är väl rimligt…).
 
Under huden med Kakan Hermansson
Hudvård har aldrig varit något av mina största intressen, trots det har jag plöjt nästan alla avsnitt av Under huden. Antagligen för att Kakan Hermansson är en väldigt bra intervjuare. Smart, skarp, rolig och med en förmåga att plocka fram det bästa ur de hon möter. Dessutom handlar den här podden om långt mer än bara hudvård, alltifrån feminism, klass och uppväxt tas upp på ett väldigt bra vis.
 
Psyket i P3
Varannan vecka släpps podden Psyket som görs av Emmy Rasper på uppdrag av Sveriges Radio. Där möter hon en mer eller mindre känd person i varje avsnitt och pratar om psykiskt mående. Jag som tidigare har varit ganska dåligt insatt i ämnet har lärt mig jättemycket och jag tycker samtalen är på en väldigt bra nivå. Emmy är så klok och inlyssnande, ställer bra frågor och driver podden framåt hela tiden. Hela förhållningssättet till psykisk hälsa (och ohälsa) känns väldigt öppet och bra, jag blir alltid lugn och trygg av att lyssna på den här podden.
 
Blankens & Swanberg
Cecilia Blankens och Johanna Swanberg gjorde 100 avsnitt av sin pod innan de slutade för något år sedan. Nu har de dock tagit upp den igen och släpper ett nytt avsnitt varannan vecka. De pratar högt och lågt om livet i L.A. och Stockholm och blandar trendspaningar och analyser av omvärlden. Jag tycker de tappat lite av sitt sting jämfört med hur podden var förr, men förhoppningsvis hittar de snart tillbaka till sitt gamla flow.
 

Lyssnar ibland

 
Josefin och Vanja
Podcast med bloggarna Josefin Dahlberg och Vanja Wikström. Ibland blir den lite väl peppig och ”you go girl” för min smak. Jag tycker också att avsnitten på drygt en timme är i längsta laget, ibland skulle det nog bli bättre av att korta avsnitten något och göra dem lite mindre pratiga.
 
Språket i P1
Ordnörderi när det är som bäst. De tar upp språkliga fenomen och trender samt frågor kring uttryck och ord. Intressant om man gillar språk och vill lära sig något nytt, men inte det första jag slår på.
 
Konversation
En podcast som Expressen Kultur har där de låter två kulturpersonligheter mötas i ett samtal. Ofta väldigt intressant och härliga samtal! Anledningen till att jag inte lyssnar så ofta är för att de sällan släpper nya avsnitt.
 
Säker stil
Ebba von Sydow och Emilia de Porets podcast där de pratar om mode, trender och stil. Dock tyckte jag det blev lite mindre prat om just mode och mer personliga anekdoter och familjeliv vilket gjorde att jag tappade suget för att lyssna, så nu har jag tagit en paus.
 
Monocycle with Leandra Medine
Leandra Medine, aka Man Repellers, egna lilla podcast där hon i korta avsnitt på 10-15 minuter lyfter ett aktuellt ämne. Det blir ofta starkt och personligt (som när hon pratar om sina försök att bli gravid) och även ganska roligt. Härligt med ett kort format, konstigt att inte fler hakat på detta. Dock ett minus att podden inte kommer ut regelbundet.
 
 
Vilka är era favoritpoddar? Och har ni något tips som ni tror att jag har missat? Lämna en kommentar vettja!

Delta i diskussionen

21 kommentarer

 1. Kul tips och bra med lite kort förklaring om dem! Jag är rätt dålig på podcasts och lyssnar egentligen bara på Lilla Vardag; den görs av två Malmö-brudar om sin stad. Tycker de har väldigt bra röster och tar upp en range av ämnen.

  Blev även sugen på att börja lyssna på Fanny Ekstrands (med vän) podd "Add to the bag".

 2. alltså jag älskar podcasts, plöjer säkert 10 i veckan! lyssnar på flera av dom som du nämner men har börjat lyssna allt mer på mer nischade poddar som Thinking Sideways (om olösta mysterier), What am politics (Richie är politiknovis och Steve lär honom om Brexit, Trump och sociala medier i kampanjsyfte, bland annat) och My favorite murder (om true crime och hostas av de mest badassiga kvinnorna).

  Älskar även Fördomspodden och I nöd och lyft (även om det bara kommit ut ett avsnitt än så länge).

 3. Lyssnar typ på samma podcasts som du, gillar Hanapee och säker stil mest av de du listat. Men alltså Veckans Bläcka med Karin bastin och Jennie Hammar är väääääärldens bästa podd! Lyssnar nu om alla avsnitt för är verkligen så besatt. De har sjukt härliga röster, berättar om roliga historier från LA (där de bor) och deras liv där med galna grannar och hälsofreaks. Rekommenderar att börja från början, om man känner att man har tid med det. Annars går det ju såklart att hoppa in lite var man vill och bara lyssna på. Några av de första avsnitten hade lite halvdåligt ljud men de är så sjukt roliga så man vill inte missa dem. Karin Bastin är nog den roligaste människan ever och hon bjuder så mycket på sig själv (obs att jag inte är hon, vi har bara samma namn haha) Rekommenderar verkligen!

 4. Jag har länge lyssnat på poddar lite då och då, men på sistone har jag liksom slukat podd efter podd och sitter varje dag som ett frågetecken och tänker "vad ska jag göra nu då!?". Jag lyssnar egentligen redan på de flesta av dessa, men vissa är nya och sådana jag ska ta mig an nästa gång den där frågan dyker upp i mitt huvud!

  Tack för tipsen!

 5. Åh bra tips! Själv älskar jag alla bra dokumentärer i P3 och P1. Och om du gillar Girls kan jag verkligen rekommendera Girlspodden. Mys ❤️

 6. åh, bta inlägg! försöker lyssna mer på poddar, men har inte riktigt tid. eller, har svårt för att lyssna på jobbet när jag behöver koncentrera mig på annat och gillar inte att lyssna på podd när jag lagar mat. Lyssnar på Hanapees otroliga podcast och Flora och Fridas podcast, men som du säger känner jag mig lite gammal ibland när jag lyssnar på flora och frida. Ibland sätter jag på ett Lilla Drevet-avsnitt också, men det är inte alltid jag känner att jag orkar ta in politiska nyheter.

 7. Nagra favoriter:

  – Bildningspodden
  – Spraket i P1
  – Sondagsintervjun
  – Utrikeskronikan
  – USApodden och Europapodden
  – Konflikt i P1
  – Februaripodden
  – Radiokorrespondenterna
  – Lilla Drevet

  Jag lyssnar nastan konsant pa poddar och kanner ofta att min tid inte tacker till pga foljer sa manga samtidigt (de uppraknade ar kanske halften). Alskar poddar! Sarskilt nar en lar sig nya saker, och jag som utbildar mig till statsvetare kanner att det ar gott att det poddar som summerar veckans politiska handelser pa en timme. Som sagt – alskar poddar!

 8. tack för finfina tips! jag brukar lyssna på två historiska poddar: stuff you missed in history class (de tar upp många kvinnors livsöden, vilket har fått manliga lyssnare att gå i taket för att de "bara tar upp kvinnor hela tiden" vilket alltså inte stämmer), plus en podd om gamla new york som heter the bowery boys.

  denna vecka har jag också börjat på första avsnittet av serial & this american life-podden s-town, om ett mord som eventuellt ägde rum i en småstad i alabama men som tystades ner. mannen som sitter på denna "information" är ett urexempel på en sk opålitlig berättare, och det blir väldigt spännande!

 9. raseriet! extremt viktig och bra podd som tar upp rasism på ett sätt som gör det enkelt att ta till sig. mkt högt och lågt, och stort plus att amie och fanna som gör den har så behagliga röster + är SÅ roliga. snälla alla lyssna!

 10. Jag och min närmaste vän har en poddcast tillsammans som heter Dynamiska Duon, 15 avsnitt ligger ute nu och i 3 av dem har vi gäster 🙂 Vi diskuterar, gapflabbar och delar med oss av våra och andras storyn. Vi lyfter katten på bordet och tar upp de ämnen som kanske inte alla vågar prata om.
  Bland annat får ni höra om:
  – Varför motivation (delvis) är bullshit
  – Ätstörningar
  – Perfektionism och när det blir för mycket (gå in i väggen)
  – Energitjuvar
  – Blast from the past och roliga händelser från förr
  – Prestationsprinsessa och Duktig flicka

  Podden är på svenska, eller ska vi säga finlandssvenska så ja – vi pratar som mumintrollet 🙂
  Ni hittar Dynamiska Duon på soundcloud och övr. poddappar. Hoppas ni vill lyssna 🙂
  https://soundcloud.com/user-575777991

 11. en podd du kanske skulle gilla är leila och nicklas podd, ganska mysig men skulle nog hamna på min "lyssnar ibland"-lista. förutom alla som du redan rabblat upp gillar jag även veckans bläcka, vissa avsnitt av rättegångspodden (obs läskig men suuuuperspännande), en varg söker sin pod (absolut favorit) samt girlspodden (om du kollar på girls)

 12. glömde skriva det som var anledningen till att jag kommenterade från början och det är att jag blir rädd varje gång folk säger att dom vill ha korta poddar!!! poddmakare får inte ta åt sig!!! blir ledsen när man väntat en hel vecka och så kommer det ett avsnitt som är typ 40 minuter långt :/ jag hade liksm inte tackat nej till ett 1,5 h långt avsnitt hehe

 13. Min favvopodd nu är den amerikanska podden 99% Invisible, där varje avsnitt är en berättelse kring något ämne relaterat till design eller arkitektur. T.ex. ett avsnitt om sopbilen i Taiwan, en jättestor skalmodell över hela Mississippifloden eller hur Chinatown i San Fransisco skapades. En annan bra amerikansk podd är Planet Money, som också har såna roliga historier fast med ekonomitema, t.ex. om mannen som köpte upp all lök i hela USA ett år för att skapa ett lökmonopol.

  Nu lyssnar jag på S-Town också, har bara hört tre avsnitt men hittills är den väldigt bra!

 14. Min absoluta favorit all-time är Rättegångspodden. Egentligen är det inte själva skaparen av podden som gör det, utan snarare själva rättegångarna. Jag har alltid gillat P3-dokumentär, men det jag söker efter är ju de smaskiga detaljer kring ett brott eller en händelse. Om du gillar brottsfall och vill höra hur exakt allt gick till, då är Rättegångspodden världens bästa podd för dig! Man får ju liksom höra brottslingarna berätta hur de gick tillväga och hur de försöker försvara sig själva när de blir ifrågasatta av åklagaren, det är så galet intressant att lyssna på. Tips, tips!

 15. Då måste jag ju tipsa om våran podd Ecofashionista som handlar om hållbart mode. Vi släpper ett nytt avsnitt varje måndag 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *