Tio matfrågor

Lovisa skickade mig en utmaning om att svara på tio matfrågor och utnämnde mig dessutom till ”kreativ, allätande inspiratör”. Tusen tack säger jag och redovisar mina svar här:
 
Julklappar
Tre ord som beskriver mig i köket.
Självständig, stökig och säker.
 
Jag gillar bäst att laga mat själv och har svårt att instruera andra om de frågar ”kan jag hjälpa till med något?”. När jag lämnar köket ser det mer eller mindre kaotiskt ut med grejer överallt och kladd högt upp på kaklet. Jag följer ofta recept ganska noga och när jag väl väljer att improvisera gör jag det med en sådan säkerhet att jag vet att det blir gott.
 
Vad äter jag helst till frukost.
En kopp starkt kaffe med en liten skvätt mjölk. Ett gott bröd med vällagrad prästost och tomat, alternativt avokado med salt och chiliflakes. En halv blodgrapefrukt.
 
parmesan
Tre köksredskap jag inte klarar mig utan.
· En riktigt vass kniv. Det låter supertrist men det är faktiskt stor skillnad och hackandet blir så mycket roligare.
· Stavmixer med utbytbara enheter (kan man säga så?). Den har allt ifrån en visp, till en liten burk med vassa knivblad till ett vanligt mixerhuvud.
· Mini-rivjärn. Fattade verkligen inte poängen med dessa förrän för något år sedan. Nu använder jag det jämt. Till att riva citronzest, vitlöksklyftor eller parmesan.
 
Två köksredskap jag skulle vilja ha.
En mandolin att skära grönsaker på och lite fler snygga kastruller.
 
marknad
Fyra råvaror som är ett måste på min pizza.
Har nog inga måsten, men detta är gott: mozzarella, karamelliserad rödlök, tryffelolja, ruccola.
 
Vad är det konstigaste man hittar i mitt kök.
En vitlöksskalsrullare. Det är som ett litet mjukt rör man lägger vitlöksklyftor i och sedan rullar man det så de skalas. Jag vann den i en julklappslek som går ut på att hitta en så konstig sak som möjligt och sedan får alla gissa vad det är i paketet men bara genom att ställa ja- och nej-frågor. Har aldrig använt den men det kanske är dags nu.
 
glass
Favoritdessert.
Glass. Alltid glass.
 
Något jag skulle kunna äta varje dag.
Skaldjur, om det inte hade varit så mycket pill bara. Och ostbricka. Älskar ostbricka!
 
vattenmelonsallad
Det lagar jag helst nu för tiden.
Lättare sommarmat, gärna vegetarisk sådan. Typ vattenmelonsallad med fetaost, halloumi med tabbouleh och hummus eller bara en sjukt god macka.
 
Något jag tycker om men inte lagar så ofta.
Smörgåstårta. Jobbigt att göra men gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *