Siciliansk risotto

Siciliansk risotto
Här om dagen bläddrade jag i Hemköps kundtidning och hittade ett recept på siciliansk risotto med citron, mynta och kronärtsskocka. Perfekt! tänkte jag och bestämde mig för att laga det, dels för att jag älskar risotto och dels för att jag har en resa till Sicilien bokad nu i sommar. Resultatet blev mycket gott och jag tänkte så klart dela receptet med er, men tydligen fanns det inte online och jag har inte tidningen till hands, så därför blir det en egen version från mitt huvud. Men det borde funka fint det med eftersom jag ändå justerade lite i receptet när jag väl var igång och kokade ihop det.
 
Siciliansk risotto
 
Du behöver:
3 dl arborio- eller avorioris
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
1 citron
1 kruka färsk mynta
1 burk inlagda kronärtsskockor
1 knippe sparris
2,5 dl parmesanost
salt & svartpeppar
smör att steka i
olivolja

Gör så här:
Koka upp buljongen (jag använder 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong och 1 liter vatten). Skala och finhacka den gula löken och fräs i olja i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och rivet skal från en citron, låt allt fräsa ett par minuter. Pressa i saften från en halv citron och häll sedan på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter och rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Blanda då i myntablad, kronärtsskockor i mindre bitar samt 2 dl parmesanost. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Om du önskar, servera din risotto tillsammans med färsk sparris som stekts med smör och salt i en varm panna. Toppa med lite extra parmesan och njut. Buon appetito!

 

Siciliansk risotto

Delta i diskussionen

8 kommentarer

    1. Jaha, vad kul! Vi flyger till Palermo och åker sedan till Cefalù och stannar där en dag. Sedan vidare till Messina där min kompis har en lägenhet som vi ska bo i resten av tiden. Längtar massor!

  1. Ser helt fantastiskt gott ut! Jag har alltid något protein till min risotto, nå kött eller kyckling så tänker jag varje gång att det är ju ändå risotton som är godast så varför hoppar jag inte bara över det andra? Nästa gång 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *