DIY: Tygpåse

 
När jag lade upp inlägget om min tygpåse med Beyoncé-tryck så såg jag att det var flera av er som undrade hur jag gjort. Och eftersom jag slutat med min tygpåse-fabrik tänker jag att jag kan berätta hur jag gått tillväga. Dock har jag inga steg för steg-bilder eftersom jag aldrig riktigt dokumenterat processen, men jag ska försöka berätta så noga som möjligt.
 
 

Material som behövs

Tygpåsar – jag köpte mina från pencraft.se i modellen Tygkasse 150, naturfärgade och med långa handtag. Jag tror dock man måste beställa minst 5 stycken, ofta köpte jag 20 stycken åt gången. Leveransen tog ett par dagar och servicen var alltid bra.
 
T-shirtpapper – detta är ett speciellt papper som man skriver ut på och sedan stryker fast trycket på valfritt tyg. Jag köpte mina papper på Clas Ohlson i 10-pack, den varianten för ljusa tryck.
 
Dator, gärna med designprogram – jag skapade alla mina tryck i Photoshop, Illustrator och InDesign för att få dem så bra som möjligt. Självklart kan man också använda Word om man bara vill ha text och inte är något designfreak.
 
Skrivare med bläckpatroner – för att trycket ska fungera måste du använda en skrivare med bläckpatroner, inte en laserskrivare. Ha gärna en bra skrivare som inte krånglar och se till att ha bra bläckpatroner i. Jag vet inte hur många dyra papper jag fått slänga på grund av att min skrivare krånglat och förstört dem…
 
Strykjärn & strykunderlag – se till att inte ha någon ånga på när du stryker, det kan förstöra trycket. Det rekommenderas att man stryker sitt tryck på ett fast underlag, en vanlig strykbräda kan därför vara lite för mjuk. Jag har använt en skärbräda i trä med en skyddande kökshandduk på.
 
Linjal, sax, skalpell och skärmatta – när jag gjorde riktigt många tryck använde jag alltid skalpell, linjal och skärmatta för att skära ut dem snyggt och få raka linjer. Enklare tryck kan klippas ut med en vanlig papperssax. En linjal är bra för att mäta att trycket hamnar centrerat och rakt.
 
 

Gör så här:

Designa ditt tryck på dator, tänk på att inte göra det större än A4 eftersom papperena är så stora. Testa gärna att skriva ut det och lägg på tygpåsen för att få en uppfattning om hur det kommer bli. När du känner dig nöjd, spegelvänd trycket! Detta är jätteviktigt, annars kommer trycket på påsen bli åt fel håll. Testa att skriva ut på ett vanligt papper för att kolla att bläcket i skrivaren är bra (så du inte förstör t-shirtpappret). Notera vilket håll papperet ska ligga åt i skrivaren för att trycket ska hamna på rätt sida. Printa på t-shirtpapperet och håll tummarna för att allt blivit rätt.
 
Låt trycket torka ett par minuter innan du skär ut det. Under tiden kan du stryka din tygpåse så den är riktigt slät. Skär eller klipp sedan ut ditt tryck. Trycket till vissa påsar klippte jag ut varje bokstav för sig (när de var tillräckligt stora), andra skar jag bara bort den överflödiga vita ytan och strök fast hela. Mät noga var du vill ha ditt tryck på påsen och se till att det hamnar centrerat och snyggt. Stryk fast trycket genom att pressa ordentligt med strykjärnet, ända ut i kanterna. Stryk sedan med cirkelrörelser över hela trycket (läs gärna på förpackningen till t-shirtpapperet exakt hur du ska göra). Låt trycket svalna ett par minuter. Dra sedan av papperet med en försiktig rörelse, från hörnet och uppåt. Och tada, din påse är klar!
 
 
Alla bilder är från min lookbook jag gjorde 2012 tillsammans med Karin som fotograf.

Delta i diskussionen

7 kommentarer

  1. Men alltså du är bäst i hela världen som delar med dig av sånt här!! Får se om man får tid, pengar och kreativitet att göra sig en egen påse! <3

  2. Vad kul att du berättade hur du har gått tillväga! 🙂 Jag har alltid trott att det var screentryck du höll på med.
    Måste genast investera i sånt där papper, här ska tryckas t-shirtar!

  3. Vad snällt att dela med dig om hur du gör! Jag köpte en non, je ne regrette rien-påse och bar den till trycket fall sönder. Du har inte möjligtvis kvar själva trycket och kan förmedla dem på något sätt..? Eller om du vet vilket typsnitt det var? Skulle jättegärna vilja göra en ny, likadan.

    1. Typsnittet är min egen handstil så det är lite svårt att ge vidare. Jag ska försöka fundera ut en lösning, helst vill jag inte sprida allt hur som helst, men jag återkommer om jag kommer på ett bra sätt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *