Saffransrisotto med lax

 
Igår lagade jag saffransrisotto vilket är en av maträtterna som finns med på min favoritlista. Jag vet att jag har postat receptet en gång tidigare men det var mer än ett år sedan, så vi kör en favorit i repris helt enkelt! Denna gång har jag dessutom lagt till några extra ingredienser från sist.
 
Till fyra portioner behöver du:
4 dl arborio- eller avorioris
1 l grönsaksbuljong
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost (eller annan vällagrad ost)
1 pkt saffran
1 pkt färsk bladspenat
1 röd paprika
3 dl gröna bönor
300 g laxfilé
smör att steka i
 
 
Gör så här:
Koka upp buljongen. Skala och finhacka löken och vitlöken, fräs dem i smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter och rör i buljongen lite i taget under kokningen. Spara dock en liten skvätt som du rör ut saffranspaketet i. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Blanda då i saffransbuljongen. Stek laxfiléerna så de får fin färg, det går bra att dela dem i mindre bitar. Skiva också paprikan tunt och stek den tillsammans med de gröna bönorna och nästan all bladspenat i lite smör. När det mjuknat, blanda i saffransriset och den stekta laxen. Vänd ner några deciliter riven ost och rör om så det blir krämigt. Dekorera med bladspenaten som är kvar och servera med parmesanost. Klart!

Delta i diskussionen

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *