Tre vardagsrätter

Den här veckan bestämde jag mig för att laga lite nya rätter och göra goda matlådor att ta med som lunch. Mitt fokus var att använda mycket färska grönsaker (älskar att det är säsong för det nu) och att göra färgglad mat. Här är tre av rätterna som jag lagade, de två sista hämtade jag inspiration till i Hemköps mattidning (mycket bra!):
 

Du behöver: en zucchini, fetaost, ett gäng goda grönsaker du gillar, rödlök, kallrökt skinka (eller något liknande), honung, olivolja, balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar.
 
Gör såhär: Hyvla zucchinin tunt med osthyvel eller potatisskalare och stek den i olja på medelvärme. Salta lite. Lägg upp zucchinin på fat och låt den svalna. Medan den svalnar, gör resten av salladen. Jag använde babyspenat, röd paprika, rödlök, rädisor, kallrökt skinka och fetaost som jag skar i lagom stora bitar och blandade. Över det ringlade jag en dressing gjord på honung, olja, balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar som jag blandade lite på känn. Toppa sedan med zucchini och några tag med pepparkvarnen.
 
Du behöver: en gul lök, 500 g frysa gröna ärtor, 2 hönsbuljongtärningar, 8 dl kokande vatten, en förpackning ruccola, 1,5 dl crème fraîche, parmesan, salt och peppar.
 
Gör såhär: Fräs löken i olja i en gryta så den blir mjuk, den ska inte få någon färg. Blanda i ärtor och buljongtärningar och fräs i en minut. Tillsätt hälften av vattnet, koka upp och koka allt i en minut. Flytta kastrullen från plattan och låt stå med lock på i fem minuter. Hacka ruccolan och blanda ner. Mixa soppan och rör i crème fraîche. Späd med resten av vattnet tills den får en bra konsistens. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan och lite ruccola på toppen.
 
Du behöver: halloumiost, persilja, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk flytande honung, 2 msk balsamvinäger, 1 msk vatten, 3 msk olivolja, 1 burk stora vita bönor, haricots verts, rädisor, paprika, morötter, rödlök, 1 förpackning babyspenat, 1 avokado, ½ citron, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olja, salt och peppar.
 
Gör såhär: Rör ihop en dressing med dijonsenap, honung, balsamvinäger, vatten och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg i vita bönor och haricots verts och låt marinera ett tag. Under tiden, skiva och hacka alla grönsaker och blanda ihop till en sallad. Gör en guacamole genom att mixa avokado, citronsaft, vitlök, olja, salt och peppar. Stek halloumiosten i smör i cirka en minut på varje sida. Garnera den med finhackad persilja. Blanda de marinerade bönorna med resten av salladen och servera allting tillsammans.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *