Kreativa klappar

Julafton kommer närmare och närmare och snart ska säcken fyllas med paket. Visst, det är kul att springa runt på stan och hitta perfekta presenter, men ännu roligare är det faktiskt att göra dem själv. Så här har jag samlat några tips på kreativa klappar som man kan göra på egen hand och som säkerligen blir uppskattade!
 
En egen bok
När min mormor fyllde 80 år skrev jag ner alla mina bästa minnen med henne från min barndom, printade dem på tjockt papper och band ihop till en bok. En present som definitivt inte kunde köpas i affär och som min mormor blev väldigt glad över. Det är fint att dela med sig av minnen.
 
En tavla/poster
Är du duktig på att måla kan du ju göra motivet helt själv, eller varför inte skapa något grafiskt kanske? Annars är det alltid kul med foton eller kollage. I second hand-affärer finns det massor av fina ramar att köpa för en billig peng som känns lite mer personliga än de från IKEA. Ett alternativ till tavlor är posters så klart. Kolla med ett tryckeri hur lång tid det tar (digitaltryck går snabbt men då är storleken något begränsad) så kan du få fram din egna poster att ge i julklapp.
 
En spellista/cd-skiva/mixtape
Att välja ut ett gäng bra och betydelsefulla låtar, sätta ihop i en fin spellista och göra ett snyggt omslag till är en rolig present. Gör skivor efter olika teman eller kanske en summering av era bästa låtar från det senaste året. Små historier till varje låt i konvolutet är också en rolig förlängning av presenten.
 
Kylskåpsmagneter av instagrambilder
Detta går att beställa färdigt över nätet men det är också kul att knåpa ihop själv. För några månader sedan skrev jag en guide på hur man går tillväga, den hittar ni här!
 
En kokbok/fotobok
Vill du hinna få hem detta till jul får du nog snabba dig på, men det borde gå att beställa i några dagar till. Det finns egentligen inga gränser för vad man kan göra för fotoböcker, men här kommer några idéer: skriv recept och ta matbilder så blir det en kokbok, gör en resebok med semesterbilder och texter om de olika platserna, skapa en pekbok med bilder på släkt och familj eller gör din egna ABC-bok med bokstäver och illustrationer.
 
Papperspyssel
Det finns mängder med papperspyssel att göra, ett av dem är den här fina jordgloben (beskrivning finns här). Kika på Pinterest efter snygga grejer att knåpa ihop och gå loss med sax och klister.
 
En kalender
Jul betyder att det snart är nytt år och nytt år är ju lika med ny kalender. Gör en själv med personliga bilder, små hälsningar på särskilda datum och glöm inte att markera ut din egen födelsedag!
 
Ett personligt kylskåpspoesi
Kylskåpspoesi är ju en väldigt smart och rolig uppfinning och vill man ta det ett steg längre så fixar man sitt egna. För några år sedan gjorde jag ett med låttexter av Plura och Ulf Lundell som jag klippte ned och gav till Filip. Ett annat förslag är att göra ett av en berättelse som man själv skrivit (och kanske figurerar i) eller så använder man bara en massa roliga och konstiga ord. Här är instruktionerna på hur jag gjorde.
 
Glasunderlägg
Egna underlägg är både praktiskt och roligt att plocka fram på festen. Dessa gjorde jag med hjälp av kartong, lim, plastfilm och ett eget mönster som jag skapade i datorn och skrev ut. Mer exakta instruktioner finns här. Jag är lite sugen på att göra en ny omgång med namn på att ha som bordsplacering på en middag eller kanske med snygga foton.
 
Om inte några av tipsen ovan passar bra som julklapp så kan du alltid göra något av detta: baka goda praliner, kakor eller bröd och slå in snyggt, skriv en låt och spela in, klipp ihop en egen film med någon fin story eller gör egna smycken. Ett sista bonustips från mig är också att ge bort en tygpåse, idag är nämligen sista dagen med gratis frakt på makingheartbeats.com så in och handla om du vill!

Delta i diskussionen

9 kommentarer

    1. Jag skrev historierna i datorn och layoutade allt i InDesign (Word funkar också). Det knixiga sen är att sätta dem i rätt ordning så de kommer på rätt sida när man printar, den första och sista sidan ska ju vara på samma papper osv. Men om man gör en prototyp och skriver in sidnummer där så är det lätt att se hur man ska göra. Sedan lade jag på omslaget, vek upp boken och gjorde hål med en nål i "ryggen". Sen använde jag vanlig tråd för att sy ihop den och till sist skar jag till kanterna för att få den jämn. Lycka till!

  1. Tack för detta inlägg! Bra tips som jag nog kommer att använda mig av – ska bara snabbt köpa lite magnettejp och plastfilm… 🙂 Fina personliga presenter, som uppskattas! Perfekt!

  2. Alltid kul att göra egna julklappar! Fast du skriver "För några år sedan gjorde jag ett med låttexter av Plura och Ulf Lundell som jag klippte ned och gav till Filip".
    Det var väl förra året du gav honom det?

  3. Åh vad pysselsugen jag blir. När jag inte har "miljoner småbarn" att ta hand om ska jag börja pyssla ihop julklappar och födelsedagspresenter igen. Tack för alla bra tips! Kram

  4. Vilket underbart, roligt & kreativt inlägg! Himla bra idéer, nu när det blir jullov ska jag allt försöka att pyssla ihop någon eller några av dessa roliga grejer! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *