Om bananer & svett

Jag har aldrig varit någon sporttjej. Har aldrig varit med i något fotbollslag, hållit på med ridning, tränat orientering eller spelat basket. Jag tyckte inte att skolidrotten var särskilt rolig heller. Innebandy gick väl an men blotta tanken på att hoppa över en plint eller hänga upp och ned i romerska ringar ger mig ångest än idag. För att inte tala om bänkpressprovet vi hade på idrotten i gymnasiet. Det var ju sådär kul att ligga under en skivstång med sina tändstickssvaga armar och en osympatisk gympalärare bredvid sig. Nej, det här med sport har aldrig riktigt varit min grej.

Tills det en dag slog mig. Man har en kropp och den kroppen ska man ha resten av livet. Den ska räcka i åtminstone 60 år till. Den ska bära mig genom främmande länder, uppför stressiga gator, genom mossiga skogar och längs med sandstränder. Den ska orka släpa mat hem från affären och den ska klara av att gräva, snickra och pyssla. Den ska kunna skratta, kramas och kittlas och cykla längs små grusvägar på sommaren. En vacker dag kanske den ska orka bära på ett barn och ännu senare kunna hissa barnbarn i luften.

Jag har bara en kropp och den kroppen ska jag ha resten av livet, så är det. Vill jag inte då att den ska vara stark? Att den ska vara smidig? Att den ska vara snabb? För mig handlar det inte om att bli någon atlet, det är långt ifrån mina ambitioner. Det är mycket enklare än så, för det handlar om att må bra, att ta hand om sig själv och sitt framtida jag. Att orka springa, lyfta och bära. Att få kämpa, svettas och bli fysiskt trött.

På samma sätt försöker jag tänka gällande mat. Min enda kropp är värd något betydligt bättre än chicken nuggets, överhoppade måltider och lightprodukter med så många konstiga ämnen i att man inte ens fattar hur de är framställda. Den förtjänar att få äta ordentligt och av sådant som smakar bra. Den är värd ekologiska bananer, färsk strömming och hembakta kolakakor. Mat som ger energi, som gör att man orkar och som man blir glad av att äta.

Träning och mat är så basala grejer för oss egentligen men trots det lyckas vi ändå krångla till det så mycket. Det samhälle vi lever i älskar att tala om för oss vad som är rätt och fel, hur vi ska se ut och vara och vad som är bäst just nu. Jag vill inte bli ännu en pekpinne i det här, jag vill bara dela med mig av mina tankar och mitt synsätt. Och jag tycker att du ska göra det som du mår bra av och göra det för din skull, men tänk på att du bara har en kropp och att den ska räcka hela livet. Så ta hand om den och må bra. Det är så jag försöker göra.

Delta i diskussionen

14 kommentarer

  1. haha tack så mycket! jag satt precis och övervägde om jag skulle köpa godis och nu ska jag absolut inte göra det, eftersom det är tisdag! tack och bra osv 🙂

  2. Har precis som du aldrig varit någon sporttjej, men ändå försökt att träna lite frivilligt på de senaste åren. Nu har jag slarvat och känner att jag knappt orkar ett skvatt. Blev väldigt peppad av att ta itu med något nu. Kanske gå till badhuset och simma lite i höstmörkret i alla fall. Det går ju att vända till något kul och mysigt om man vill. Tack för sparken i baken!

  3. Sådana här inlägg behövs verkligen mellan all thinspo och fitspo och sånt. Visst jag hade gärna haft en riktigt vältränad kropp, men jag tror faktiskt inte att kroppen egentligen mår så bra av att tränatränaträna och bara äta efter nån superdiet. Då vill jag hellre träna lagom, så kroppen mår bra utan att den slits för mycket, och äta sånt som känns bra och då spelar det ju faktiskt inte så stor roll om man någon gång fuskar lite och äter lite pluggodis mitt i veckan.
    Nu har jag dumt nog slarvat lite med träningen på sistone, men har lovat mig själv att skaffa nytt träningskort jättesnart så att min kropp kan må lite bättre, och sådana här inlägg gör det lite lättare att ta tag i saken!

  4. Så himla bra och fint skrivet om träning. Jag tänker PRECIS som du. Har ganska nyss skaffat mig ett kort på sats. Något trögt, men gick bättre när jag fick ett anpassat träningsschema av min pt! heja heja!

  5. Väldigt bra skrivet! Det träffar så rätt, mitt emellan smalhets och tal om dieter och sånt skit, utan mer om att ta hand om kroppen. Antar och hoppas att du har läst UnderbaraClaras inlägg om typ exakt det du skrev. Så himla bra att ta upp det ofta, att träning inte handlar om annat än att må bra, egentligen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *