Min kamera

Jag fick en fråga om vilken sorts kamerautrustning jag har och nu när jag hämtat ut mitt nya objektiv på posten tänkte jag presentera vad jag fotar med. Själva kameran är en Nikon D60 som jag haft sedan 2009. När jag fick den följde det med ett kitobjektiv som är ett Nikon AF-S DX 18-55 3,5-5,6G VR. Med andra ord ett helt okej zoomobjektiv med autofokus och vibrationsreducering som jag använt flitigt. Sedan köpte jag obejktivet Nikon AF 50 1,8D som är ett fast objektiv på 50 mm som jag också använt en del. Det är ett objektiv med stor bländaröppning på 1,8 vilket gör att det går att använda även i ganska dåligt ljus. Nackdelen med det är att det inte går att autofokusera med det kamerahus jag har, så det gäller att vara stadig på handen och ha ganska mycket tid för att hitta rätt manuell fokus. Jag vet dock att det finns andra varianter på detta objektiv som funkar med autofokus för D60 så det kan vara värt att satsa på. 50 mm är ju i närmsta laget för porträtt tycker jag, men det funkar bra för att fota mat, olika detaljer och så. Mitt senaste objektiv är ett Nikon AF-S DX 35 1.8G som också är ett fast objektiv. Det är ett 35 mm-objektiv så man kommer inte riktigt lika nära som med 50 mm vilket kan vara skönt. Dessutom har det autofokus och även detta en stor bländare på 1,8 vilket gör att jag tror att det kommer blir ett bra vardagsobjektiv som passar i de flesta situationer.

Utöver detta så har jag en liten fjärrkontroll som är bra att använda när man fotar själv och vill stå både bakom och framför kameran. Den har jag köpt på ebay vilket var väldigt billigt. När jag inte fotar med systemkamera så blir det oftast iPhonen som används. Jag tycker den fungerar helt okej för att vara en mobilkamera och 8 megapixlar är ändå hyfsat bra. Men samtidigt märker jag stor skillnad på hur bilderna blir, så alltid när jag ska fota ”på riktigt” så föredrar jag systemkameran såklart.


före och efter redigering

Jag redigerar alla mina bilder i Photoshop, ibland mer och ibland mindre. Hur jag gör är väldigt olika från bild till bild, mycket kommer jag på genom att bara prova mig fram. Men det vanligaste är att jag använder mig av olika adjustments layers (kommer tyvärr inte ihåg vad det heter på svenska) och några av dem jag använder mest där är curves, levels, brightness/contrast, hue/saturation, photo filter och color balance.

Det var nog allt om min kamera och dess tillhörigheter. Har ni några fler frågor är det bara att ni ställer dem i kommentarsfältet så ska jag försöka svara!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *