Frågor & svar del I

Jag lovade ju er svar på alla frågor idag och eftersom det blev så många så delade jag upp dem i två delar och sedan i mindre avsnitt, lite efter tema. Här kommer första delen!

Om städer runt om i världen, men Norrköping i synnerhet, och om min utbildning

Vad tycker du om Linköping?
Nu är jag ju ingen expert på Linköping eftersom jag är bosatt i Norrköping (även om jag pluggar på Linköpings universitet, fast i Norrköping, lite krångligt det där). Men det jag vet om Linköping är väl att det är en mellanstor svensk stad, ganska vanlig skulle jag säga. Dock bor det mycket studenter där på grund av universitet så det är en ganska livfull stad på så sätt. I grunden är ju Linköping mer en akademikerstad jämför med Norrköping som är en arbetarstad, men det märks nog inte lika mycket längre som det gjorde förr. Linköping är en stad som många trivs i tror jag. Det ligger rätt bra till i Sverige, nära till många storstäder, och är en ganska stor och fin stad själv.

Vilket är ditt favoritställe i Norrköping? Både platser utomhus och något fint café.
Jag älskar att gå längs med strömmen när jag går promenader, det är verkligen fint med allt vatten i staden. På sommaren sitter jag gärna på Trädgårn på deras uteservering under några träd med ett gäng vänner. Det mysigaste fiket är nog Kafé Kuriosa som är helt inrett i äkta mormorsstil och där man får påtår på kaffet och kan äta massor av goda kakor. Annars är Bagarstugan (och hela området Knäppingsborg som det ligger i) en favorit hos mig. De har underbart kaffe och gigantiska kanelbullar.


Skaldjurssallad på Trädgårn en solig majkväll

Hur kom det sig att du valde att plugga just i Norrköping?
När jag slutade gymnasiet hade jag en liten aning om vad jag ville göra, men jag var inte helt säker. Jag ville testa att läsa något inom grafisk design i alla fall och jag visste att det fanns en utbildning här. Därför började jag plugga här i Norrköping, för i fall det skulle vara helt fel för mig skulle jag inte vara så långt från ”mitt gamla liv” eftersom jag är född och uppvuxen här. Men nu gick det ju alldeles utmärkt på utbildningen så det problemet slapp jag.

Vilket är det bästa resmålet i världen?
Nu har ju jag sett långt i från hela världen, det finns så många platser kvar som jag skulle vilja besöka, men jag antar att jag får svara utifrån de jag sett. I så fall är jag hemskt förtjust i den brittiska kusten, både Brighton och de små städerna på kusten i Cornwall föll mig i smaken. En av de europeiska huvudstäderna som jag gillar är Barcelona. Och tja, jag är nog svag för det mesta som ligger vid havet helt enkelt.

Brighton

Ifall du inte fick bo i Sverige var skulle du bo då?
Någonstans där det är lite varmare! Jag vet inte exakt var dock men som jag sade ovan så gillar jag ju havet, så i någon fin kuststad kanske. USA vore intressant men jag vill inte bo där hela livet tror jag, landet i stort stämmer inte riktigt överens med mina grundvärderingar.

Kommer du alltid att bo i Norrköping?
Nej, det hoppas jag verkligen inte! Jag vill se mer av världen än så. Min plan är faktiskt att flytta till hösten när jag är färdigutbildad och allt, men vi får se vad som händer!

Vad har du för tips att ge till en blivande högskolestudent i Norrköping? Som ny i staden, var ska man bo, var ska man fika, var dansar man till bästa låtarna och hur lång tid och hur mycket kostar det att ta sig till Stockholm?
Jag gav en del Norrköpingstips ovan men här kommer några till. Det finns ett gäng studentboenden som är mer eller mindre bra, sedan är det också ganska lätt att få tag på mindre lägenheter här än i många andra städer. De flesta av mina vänner bor faktiskt i egna lägenheter. Var man dansar till de bästa låtarna beror nog på tycke och smak, men jag skulle rekommendera Hugo & Karateklubben. Stockholm ligger knappt två timmar bort med bil/buss och lite kortare med tåg. En SJ-biljett kostar väl sisådär 150 kr och en bussbiljett runt 100 kr.

Vad kommer du kunna få för jobb med din utbildning?
Min utbildning är ganska bred så beroende på vad jag väljer att rikta in mig på så kan jag få en hel del olika jobb. Men för att ge några exempel så kan min utbildning leda till jobb som antingen projektledare, produktionsansvarig eller formgivare på reklambyrå, marknadsavdelning, tryckeri, pr-byrå, eventföretag, tidningsredaktion mm.

Jag skrev en mer utförlig guide för ett tag sedan med massor av information av min utbildning som ni kan hitta här.

Om att dj:a

Hur gör man för att få börja spela skivor? Och hur fungerar det med utrustning? Fixar man sånt själv, är det svårt och sådär?
Jag har skrivit en liten dj-guide där jag beskriver lite mer utförligt hur jag gick tillväga, men det hela är ju väldigt individuellt. Mitt tips är att ta kontakt med någon som kan lära dig grunderna, har man ingen kompis så finns det kurser att gå också, leta efter det! Sedan när du lärt dig och känner att du är redo att spela så kan du kontakta olika uteställen och se om de är intresserade. Se till att vara tydlig med vad du spelar, skicka med en mix eller playlist och visa vem du är. Utrustning ordnar alltid stället jag spelar på med, den jag använder är inte superavancerad, de flesta spelare är ganska lika.


Jag vid ett av mina dj-tillfällen

Vad är ditt värsta dj-misstag?
Jag har ingen riktigt bra story även om jag såklart gjort en miss någon gång. Dock minns jag en kväll när det regnade och stormade som bara den här i stan och strömmen plötsligt gick för några sekunder. Då blev det lite svettigt…

Var du hittar dina låtar, alltså köper du musiken eller laddar du ner från typ gratis mp3-sidor?
Många nya låtar hittar jag på exempelvis hypem.com som är en riktigt bra sida. Annars brukar jag köpa från iTunes store eller få från vänner.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *