GDK-guiden

Kära vänner, bered er på det längsta blogginlägget i prickbloggens historia! Här är alla svar till de frågor ni ställde gällande min utbildning och hur det är att plugga på Linköpings universitet i Norrköping. Hoppas det reder ut alla eventuella frågetecken! För enkelhetens skull väljer jag att förkorta Grafisk design & kommunikation till GDK i frågorna och svaren.

ATT KOMMA IN

Hur kommer man in på GDK?
Eftersom GDK är en universitetsutbildning tar man endast in elever på betyg och inte arbetsprover. Man kan söka in på gymnasiebetyg utan komplettering, gymnasiebetyg med komplettering eller resultat från högskoleprov. Som jag förstått det tar man in ca en tredjedel av eleverna på deras högskoleprovresultat och i princip resten på gymnasiebetyg utan komplettering. Ett fåtal med komplettering tas också in.

Vilka poäng behövs?
När jag sökte och kom in år 2009 fanns inte hela systemet med meritpoäng så då var högsta resultat man kunde ha 20.0. Då krävdes det minst 18.21 för att komma in på gymnasiebetyg eller 1.2 på högskoleprovet. Jag har för mig att jag hade 19,78. I år verkar poängen ligga på 19.40 utan komplettering, 18.02 med och 1.2 på högskoleprovet.

Hur många tar man in?
Det finns 60 platser på programmet men som jag fattar det gör man alltid ett överintag och tar in fler, detta eftersom det alltid är några som hoppar av i början.

Krävs det några förkunskaper?
Nej, det som krävs är Grundläggande behörighet och områdesbehörighet 4 (engelska B, matematik C och samhällskunskap A). Dispens för matematik C för sökande med matematik B. Som jag förstår det behöver man alltså inte ha läst matte C så länge man läst matte B. Dessutom klarar man sig nog utmärkt med bara matte B-kunskaper för det är inte särskilt mycket matte någonstans. Jag hade inte direkt läst något med inriktning på design eller kommunikation innan utan kom direkt från gymnasiet där jag läste musik med yrkesinriktning. Visst finns det fördelar med att ha läst exempelvis media innan men det är absolut inget krav och man lär sig snabbt grunderna i början om man bara vill.

OM SJÄLVA UTBILDNINGEN

Vilka är det som går utbildningen?
I min klass finns det människor från i princip hela Sverige, både storstäder och småstäder är representerade. Åldrarna varierar också en del. Det finns en del som är över 30 och jag som började direkt efter gymnasiet är en av de yngsta med mina 21 år, men de flesta är någonstans mellan 20 och 30 kan man säga.

Hur är din klass?
Jag trivs superbra i min klass och gillar verkligen alla mina klasskamrater. Det är bra stämning på föreläsningar och lektioner och jag har verkligen fått många fina vänner.

Hur är andan mellan studenterna?
Linköpings universitet har Sveriges bästa studentmottagande och jag trivdes direkt när jag kommit på plats. Andan mellan alla studenter är väldigt god och i början finns många där bara för att du ska känna dig så välkommen som möjligt. Mellan de olika klasserna är det också bra anda tycker jag, även om man inte känner alla lika väl som de i sin egen klass. Man kan alltid fråga någon om man behöver hjälp och det är bra stämning mellan eleverna.

Hur lång är utbildningen?
GDK är en kandidatubildning på 180hp och man läser på heltid i tre år.

Vilket material behövs?
I skolan finns det två ganska stora datasalar med iMacs som är avsedda för oss GDK-studenter. Ofta finns det alltid någon ledig dator men i bråda tider kan det vara fullsatt 24/7. Jag tror att i princip alla elever har en egen dator också, väldigt många har laptops som de kan ta med sig. De flesta använder Mac men det är absolut inget krav. Det är mest att det blir enklare eftersom man jobbar på Mac i skolan och det funkar väldigt bra när man jobbar med just design. Jag köpte min MacBook Pro efter några veckor på GDK eftersom jag ändå behövde en ny dator och såg det som en bra investering. Utöver detta så måste man såklart ha vissa böcker. Vilken litteratur som behövs får man reda på vid varje kursstart och det är bra att försöka skaffa dessa böcker så fort som möjligt. Ofta kan man köpa av eleverna i årskursen över eftersom man läser samma kurser och ofta har samma litteratur.

Vilka kurser läser man?
GDK är en ganska bred utbildning och man läser en mängd olika kurser, ett flertal av dem är inriktade på kommunikation och design – så som typografi & layout, marknadskommunikation, online-produktion, förpackningsdesign, visuell retorik och digital bildhantering. Utöver det tillkommer kurser som immaterialrätt, företagsekonomi, konstvetenskap, retorik och vetenskaplig metod. Under utbildningen finns också en del valbara kurser där man kan välja vad man vill rikta in sig på mer. Alla kurser man läser hittar ni på hemsidan.

Kan du ge exempel på några uppgifter?
Nu, efter två år och inne på det tredje, har det ju hunnit bli en hel del olika uppgifter, men jag kan ta och ge några exempel. Under första året fick vi göra en del photoshopuppgifter där man bland annat skulle redigera en porträttbild på sig själv till en 90-årings utseende. Man skulle också klippa in sig i en historisk bild. Vi hade några uppgifter i layout och typografi där man fick göra foldrar, tidningsuppslag, loggor, annonser, affischer osv. Utöver detta hade vi också projektarbeten i grupp där vi fick jobba med ett riktigt företag och ta fram trycksaker åt dem. Under andra året fick vi bland annat producera och spela in vår egna film. Vi hade också en kurs i varumärkesbyggande där vi fick bygga vårt egenpåhittade varumärke från grunden. Sedan har det blivit en del rapportskrivande, kampanjpåhittande, undersökande och designande genom terminerna.

Hur ser en vanlig dag på GDK ut?
För att använda mig av en klyscha; ingen dag är den andra lik! Det är faktiskt sant och det är det jag gillar så mycket med att plugga, för det är faktiskt väldigt variationsrikt och ofta flexibelt. Vissa dagar har vi föreläsningar från 8 till 17, det är vanligast i början av en ny kurs att man har mycket föreläsningar. Andra dagar är helt tomma på schemat men innebär att man kanske ska jobba med sin grupp i ett projekt, sitta hemma och läsa till någon tenta eller vara i macsalen och jobba i Photoshop till klockan tre på natten. Det är helt enkelt väldigt varierande vad man gör, men det är ändå heltidsstudier man sysslar med så man är upptagen med skolan i princip varje dag. Något de flesta dagar har gemensamt i alla fall är att jag skrattar mycket och dricker minst en kopp kaffe!

Hur är examinationerna?
Examinationerna ser olika ut beroende på vad det är för kurs man läser. Vissa kurser har enbart en stor tenta i slutet av kursen, andra kan bestå av en dugga (en mindre tenta) och en rapport som ska lämnas in. Ibland är det bara inlämningsuppgifter och ofta är det presentationer av något slag.

Vad är huvudinriktningen?
Huvudinriktningen är egentligen det som programmet heter, nämligen Grafisk design & kommunikation. Du får lära dig sådant du bör kunna som formgivare men också det du behöver veta som kommunikatör, projektledare eller produktionsansvarig till exempel.

Hur är utbildningen upplagd i teori vs praktik?
På schemat hittar man en del olika sorters aktiviteter och beroende på dess karaktär kan man säga att de är mer eller mindre teoretiska/praktiska. En föreläsning är exempelvis väldigt teoretisk där du sitter i en stor föreläsningssal och lyssnar och antecknar. Lektioner är mer avslappnade och kan ofta innefatta något praktiskt moment. Seminarier är ofta till för diskussioner och det krävs ofta att man studerat visst material innan. Sedan har man också laborationer (ja, det heter så på universitetet även om man inte sysslar med kemi och har labbrock på sig) där man nästan alltid sitter i macsalen (även kallat maclabbet av denna anledning) och jobbar rent praktiskt på dator. De flesta kurserna är en blandning av både teori och praktik, men jag tror generellt att det kan vara lite mer teori ibland jämfört med andra designutbildningar som inte ligger på universitet.

Har man någon praktikperiod?
Under fjärde terminen på utbildningen (dvs under våren i tvåan) så har man något som kallas för arbetsplatsförlagt projekt vilket är detsamma som praktik. Då får man vara på en arbetsplats i fem till sju veckor. Personligen tyckte jag att detta var väldigt roligt och utvecklande, det var kul att testa vad man lärt sig ”på riktigt”. Jag hade min praktik på SAS marketingavdelning i London.

Kan man åka iväg som utbytesstudent?
Ja, under femte terminen (på hösten det tredje året) finns möjlighet att göra en utbytestermin med någon av skolorna som Linköpings universitet har avtal med. Detta är ett begränsat urval och det finns också ett begränsat antal platser som man söker till. De länder som är aktuella nu tror jag är Kanada, Skottland, Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Kina och Italien. Ofta krävs det att man kan det språk som talas i det landet. Jag är inte superinsatt i detta eftersom jag inte sökt själv, men man får mer info allt eftersom.

OM LINKÖPINGS UNIVERSITET

Hur är skolans lokaler?
Campus Norrköping är det näst största campuset på Linköpings universitet och deras lokaler ligger väldigt centralt i Norrköping. I princip allt är helt nybyggt så det är väldigt fräscht och fint. Det finns många mindre klassrum och grupprum som man kan boka vid behov samt en mängd datasalar. Dessutom finns det ett ganska stort universitetsbibliotek och en cafeteria/restaurang. Det mesta man kan behöva hittar man på skolan och gör man inte det så är det väldigt nära till stan.

Hur många studenter finns det i Norrköping?
På campus Norrköping finns det ca 5 500 studenter.

Vad gör man i skolan mer än bara pluggar?
I Norrköping finns kårhuset Trappan där många av studenterna jobbar ideellt. På så sätt kan man lära sig något nytt och samtidigt ha väldigt roligt. Exempelvis kan man jobba som bartender, dj, entrévärd, kock eller med marknadsföring. Dessutom finns det väldigt många organisationer att engagera sig i på skolan. Jag själv var med i Tryckbar som är festeriet för GDK, vars uppgift är att se till att alla elever där har roligt, ordna fester, ta emot nya elever osv. I år ska jag vara med som skribent i tidningen som ges ut till alla studenter på tekniska högskolan på Linsköpings universitet. Vill man hitta på mer saker än plugga så finns det mycket att välja på!

Vad vet du om de andra utbildningarna?
Jag känner att jag har alldeles för dålig koll för att kunna ge något rättvist uttalande om hur de andra utbildningarna är. Men kika in på LiUs hemsida för där finns det mycket info och man kan också ställa frågor direkt till studenter.

OM NORRKÖPING

Hur är Norrköping som studentstad?

Något som alla mina klasskamrater från olika delar av Sverige sagt är att Norrköping är en väldigt fin stad. Här finns vattnet som rinner rakt igenom, många fina parker och grönskande alléer, gamla tegelhus, spårvagnar och vackra byggnader. Norrköping är väldigt smidigt på det sättet att det är lätt att ta sig överallt och det mesta ligger på nära avstånd. Här finns de flesta affärerna man behöver (och är man inte helt tillfredsställd så är det knappt två timmar till Stockholm) och det finns nästan alltid något att hitta på. Som studentstad tycker jag att det är en riktigt bra stad, jag kanske skulle tröttnat om jag gick en femårig utbildning, men tre år här klarar man lätt!

Hur är Norrköping vs Linköping?
I Linköping finns ca 20 000 studenter vilket är något fler än i Norrköping så givetvis händer det lite mer där. Men samtidigt ligger städerna så pass nära varandra att det inte är något problem att ta sig dit (Campusbussen går gratis däremellan på skoldagar) och vill man vara med på någon större fest där så är det inget problem. Jag kan nästan tycka att det är praktiskt att gå i Norrköping eftersom man inte försvinner i mängden på samma sätt här och uttråkad blir man ändå inte i första taget.

Är det svårt att hitta lägenhet i Norrköping?
Nej, inte särskilt skulle jag säga, verkligen inte om man jämför med exempelvis Stockholm. I Norrköping så har alla studenter bostadsgaranti vilket innebär att alla nya studenter är garanterade en bostad i korridor eller lägenhet senast från 1 september. Vill man inte bo i studentlägenhet är det relativt enkelt att hitta en vanlig lägenhet också, man kanske inte kan göra det direkt vid skolstarten men de flesta av mina vänner bor i egna lägenheter nu exempelvis. Jag har också en egen etta som jag fick tag på när skolan började.

VAD JAG SJÄLV TYCKER

Är du nöjd med din utbildning?
Ja, jag är väldigt nöjd hittills faktiskt. Mycket därför att jag själv valt hur jag vill se på min utbildning och vilka krav jag kan ställa på den. Jag ser det inte som en utbildning där jag går därifrån efter tre år och visar upp lite av vad jag gjort i skolan och sen får ett grymt jobb. Jag ser snarare min utbildning som ett ställe där jag får alla verktyg jag behöver och sedan är det upp till mig att göra något av dem. Det blir mycket vad man själv gör det till (som med nästan allt) och för mig har det här varit ett perfekt steg in i en bransch som jag vill jobba i i framtiden.

Har du någonsin ångrat dig?
Självklart har det funnits stunder då man undrat vad man håller på med och vad detta ska vara nödvändigt för, men så är det nog alltid någon gång vad man än väljer att studera. Då är det bara att bita ihop, peppa varandra och köra på. För sen när man står på andra sidan det där jobbiga inser man att det kanske var nödvändigt att lära sig för att man skulle kunna göra det där roliga efteråt.

Vilka kurser tycker du har varit roligast?
Jag har nog gillat de mer kreativa kurserna mest, såsom Typografi & layout, Manus, storytelling & copy och On-line produktion. Samtidigt tyckte jag att andra delen av kursen Grafisk profilering & varumärken var väldigt rolig och Konstvetenskap och visuell kultur som vi läste första året var väldigt intressant. Det finns mycket som jag gillat!

FRAMTIDEN

Vad kan man bli sen?
GDK är en väldigt bred utbildning och som jag skrev tidigare så tror jag det är mycket upp till en själv vad man vill bli. Men några exempel på yrken som ges är projektledare, produktionsansvarig eller formgivare. Detta innefattar ju väldigt mycket, alltifrån att jobba på ett tryckeri till att koda hemsidor till att illustrera till att anordna events, så vart man vill hamna sen får man nästan avgöra själv.

Vad vill du bli?
Denna eviga fråga som man ställt sig sedan man började lekis, vad ska man bli när man blir stor? Jag känner att mycket kommer nog framtiden få utvisa och det är svårt att från första början hamna precis där man vill vara. Men jag skulle gärna vilja jobba på en byrå och antingen inrikta mig mer på modern marknadsföring, gärna mycket med sociala medier och nytänk. Eller så vill jag jobba mer med varumärkesbyggande och varumärkesprofilering. Eller kanske något med bokstäver för det vore också hemskt roligt!

Hur känns framtiden?
Just nu känns framtiden spännande och lite stressig. Jag får 21-årskris och framtidsångest titt som tätt men försöker att ta en dag i taget och satsa på att göra det som jag tycker är kul. Jag tror allt kommer bli bra!

Några länkar

Delta i diskussionen

11 kommentarer

 1. Tack så hemskt mycket Julia, detta var världens bästa inlägg, som pepp för att verkligen ligga i sista året och få sina sista bra betyg. Samt information som man inte kan hitta någon annanstans på ett samlat ställe, att höra en persons egna åsikter är alltid bäst.
  Nu börjar jag räkna ner dagarna och taggar inför sista året på gymnasiet, massvis med plugg för MVG och en högskoleansökan till GDK inför nästa höst!

 2. Hahahah åh jag blir alldeles matt… är de allt de där vi håller på med! Men sjukt bra blogginlägg 🙂 beskriver verkligen vår utbildning så bra.

 3. Hej!
  Jag har lite funderingar kring intagningen. Eftersom att man tas in på betyg, kan det inte bli så att "talanglösa" personer kommer in, vilket är ganska avgörande för en så kreativ och estetisk utbildning? 🙂 Förstår du vad jag menar?

 4. Är alla föreläsningar från 8 till 17? Varför är dom så långa?:D

 5. Lo: Kämpa på med gymnasiet, det lönar sig verkligen. Ha ett bra sista år nu och så hoppas jag att du kommer in på GDK till nästa höst.

  Fia: Jo, det är klart att även "talanglösa" personer kan tas in, men på universitetsutbildningar får man inte ha arbetsprover som jag förstått. Dessutom är utbildningen inte bara riktad på just det estetiska utan även mycket på tänket runt omkring. Och är man helt talanglös är det nog inte så kul att gå den här utbildningen så då slutar man väl inom en viss tid antar jag.

  J: Nej, då är det ju flera olika föreläsningar såklart. Varje föreläsning är 2×45 minuter med en kvarts rast emellan. Du börjar ex 10.15 (akademisk kvart), har föreläsning till 11.00, sedan en kvarts paus och sist föreläsning till 12.00. På en dag kan du ha fyra olika föreläsningar eftersom man läser flera kurser samtidigt, men det är ovanligt med bara föreläsningar en hel dag.

 6. Hej! Är liten nyfiken, hur ser fördelningen ut mellan tjejer och killar på din utbildning?

 7. Tack för svaret Julia! Jag tycker du är jätteduktig på det du gör 🙂

  1. Jag är inte jätteinsatt i frågan men det tror jag. Man har ett visst antal chanser på sig att läsa om kurser och så och sen kan man ju ta studieuppehåll om man vill det för att sedan fortsätta utbildningen igen. Men kolla med universitetet om du vill vara säker!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *