Några DJ-frågor


Jag har försökt att sammanställa era frågor om hur man dj:ar och här är resultatet.


Hur blir man dj?

Det finns nog tusen olika sätt att bli dj på och jag kan bara berätta hur jag gjorde, men en generell sak är nog att man måste ha vilja och kontakter. Kontakter går alltid att fixa, men viljan måste man ha själv från början.

När jag gick i tvåan på gymnasiet kom jag på att det skulle vara grymt kul att dj:a, att få välja och vraka bland all musik och skapa ett grymt dansgolv. Till en början var det mest en rolig idé och jag hade ingen direkt plan på att förverkliga den, men något år senare hade jag blivit ännu mer sugen så jag pratade med min kompis Martin som hade lite dj-utrustning hemma och kunde en del. Kort sagt, jag tog typ två lektioner hemma hos honom och fick lära mig lite grundkunskaper.

Sedan hände inte så mycket förrän jag började universitetet. Då fick jag veta att det på vårt kårhus Trappan fanns en grupp med dj’s som turades om att spela under nattklubbarna som anordnades där. Man behövde inte ha någon förkunskap utan det var bara att haka på, så jag anmälde mig och satt där som enda tjejen bland massor killar som bara pratade om house ungefär. Via den gruppen fick jag i alla fall chans att spela några gånger och testa på hur det var.

Efter att ha spelat där på Trappan en del gånger fick jag med hjälp av lite kontakter en spelning på Hugo (som är en nattklubb här i Norrköping). Där spelade jag i mars och det gick bra men sen hände inte så mycket mer. Jag spelade lite mer på Trappan och blev bättre och bättre för varje gång, för man lär sig verkligen hela tiden när man dj:ar. Sedan i maj någon gång bestämde jag mig för att fixa numret till han som bokar alla dj’s på Hugo. Så jag ringde och sa ”Hej! Kommer du ihåg mig? Vill du att jag ska spela någon mer gång?” och det ville han. Efter det spelade jag några gånger där under sommaren och nu är jag anställd där och spelar 1-2 gånger i månaden ungefär.

Vad ska man spela som dj?
Det här är alltid en fin balansgång tycker jag. Det gäller att spela musik som man själv gillar men samtidigt måste man tänka på att det är ett serviceyrke och att ens publik också ska musiken. Med andra ord kan man sällan stå en hel kväll och spela finsk dubstep (om det inte är så att man råkat hamna på ett extremt nischat ställe där alla gillar det). Som tur är får jag till 98% spela musik jag själv verkligen gillar, för klubben och dansgolvet jag spelar på har nämligen den inriktningen och min publik har oftast väldigt bra musiksmak. Sedan händer det såklart ibland att man får spela något man tycker mindre om, men det får man ju räkna med. Huvudsaken är att folk trivs och att man gillar det mesta av det man spelar (för det märks om en dj står och spelar låtar som han/hon inte gillar).

Vad är det bästa med att dj:a?
Man får träffa massor folk, spela grymma låtar och kicken när man väljer en låt och ser hela ens dansgolv fyllas på två sekunder är grym!

Vad är det sämsta med att dj:a?
När folk kommer fram och ber om någon låt jag inte har (typ Enrique Iglesias) och blir sura när jag säger att jag inte kan spela deras önskelåt. Eller när folk typ ramlar in i dj-båset hela tiden och inte märker det själva, haha.

Har du ett dj-namn?
Än så länge har jag faktiskt inget dj-namn. Dels för att jag inte kommit på något riktigt bra än (himla klurigt) och för att de på Hugo gärna skriver ut Julia Eriksson så att folk ska veta att det är jag och se vem jag är.

Hur gör du med utrustning?
Jag har ingen egen dj-utrustning utöver mitt cd-case och mina hörlurar. Utrustningen finns på plats i dj-båset när jag ska börja spela och jag spelar med skivor.

Vad för musik spelar du?
Jag har gjort en lista med låtar jag brukar spela, den finns här!

Delta i diskussionen

6 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *