Vad blir det för mat?

Åh, mat alltså. Det är ett himla krångel. Antingen är man jättehungrig eller så är man inte sugen på någonting alls. Och oftast är energin nere vid fotknölarna när det är dags att laga ihop en kulinarisk middag. Nu de senaste dagarna när jag varit sjuk har jag levt på aprikosbröd och päronsaft, men det bygger man ju inga muskler på (inte för att jag någon gång haft ambitionen att bygga muskler, men ni fattar). Så nu när jag blivit nästintill frisk igen och aprikosbrödet är uppätet tänkte jag bli duktig och laga riktig mat varenda dag. Jag vill kunna glänsa i mikrokön i matsalen med min vällagade lunchlåda, problemet är bara att min inspiration och matfantasi är nere på noll. Det känns som jag ätit alla rätter tusen gånger och jag har ingen aning om vad jag ska lägga i korgen på Hemköp. Så därför tänkte jag att ni skulle få tipsa mig!

Vilken är er favoriträtt? Har ni något enkelt recept? Vad ska man äta en trött tisdag?
Tipsa på så ska jag laga och provsmaka och visa lite resultat sen!

Delta i diskussionen

25 kommentarer

 1. Här åt vi crepes idag! Med köttfärssås i till exempel, eller svampstuvning passar ju bra så här på hösten 🙂 Annars är lasagne bra att dela upp i portioner och ta med som lunch!

 2. Jag brukar göra två grejer (typ mina paradrätter) men vet inte direkt om det är så bra för en trött tisdag .. i alla fall 🙂 pizza (honung i pizzadegen och mycket olivolja) med en tomatsås med vitlök och pesto i (jag kör på en burk krossade tomater, tillsätter vitlök, pesto, salt, peppar och en hel massa örter typ basilika och oregano) och sen lite vad man vill på, jag brukar i princip alltid köra på en stark salami, fetaost, färska champinjoner och en hel massa riven ost. när man tagit ut pizzan toppar jag med avokado, en hel massa ruccola och en näve solrosfrön eller pinjenötter. OSLAGBART gott!

  annars gör jag grymt mycket pasta och allt som oftast med kyckling. använder typ samma ingredienser till allt .. men i alla fall, tagliatelle, steker kyckling i mindre bitar, låter grädde och en smaksatt creme fraiche koka ihop med pastan så den verkligen blir superkrämig (jag brukar köra på franska örter), pressar i en hel massa vitlök, har i dom kryddor jag vill och sen toppar jag allt med ett gäng stekta champinjoner. och toppar hela grejen med avokado, ruccola och solrosfrön/pinjenötter, som man för övrigt kan ha på ALLT! 😉

  annars är köttfärssoppa med köttfärs, potatis och morötter osalgbart med en klick creme fraiche eller grekisk yoghurt, man kan smaksätta den med lite chili eller liknande om man vill också. soppor går ju fort att göra, blir svårt att ta med sig som matlåda dock 🙂

 3. mitt senaste fynd är en burk tandoori krydda, den funkar typ i soppor, wok, allt!! Hihi. Annars är jag rätt bra på att laga mat, det är så kul!! Igår gjorde jag stekt ris med räkor, mumssssssssss!

 4. jag improviserade ihop något jättegott för några veckor sen, utifrån ett recept då men:

  stek köttfärs med lök och lite kryddor, vad man känner för. fräs också lite squash. sen kokar du bulgur och blandar ihop med köttfärsen och squashen i en bunke. sen kryddar du den blandning som du tycker, jag hällde i lite paprika-pasta (eller vad det nu heter. något oranget)
  ta sen fram paprikor, skär av toppen och gröp ur kärorna. fyll med köttfärs-blandningen. riven ost över.
  sen in i ugnen tills osten smält.
  till det hade jag creme freische blandat med paprika-pasta.

  kanske rörig beksrivning. men gud så gott och så enkelt att göra!

  något annat gott är bulgur-sallad. koka bulgur och stek grönsaker för att göra en varm sallad. och till en kall kan man ha bönor och ja, kalla grönsaker.
  till det sweet chili-sås. (världens bästa sås någonsin)

 5. När jag lagar mat brukar det mest bli fejk-thai, linssoppa eller pasta med broccolisås.

  Fejkthai: Färdig kryddblandning, kokosmjölk, typ kyckling, woklandning osv med ris.

  Linssoppa: Koka upp vatten med buljongtärning, lägg i tärnad potatis, röda linser och purjolök. Smaksätt med med sambal olek och citronsaft. Lätt som en plätt! Bara lägg i det som tar längst tid att bli klart först.

  Broccolisås: Världens lättaste. Koka broccoli, häll av vattnet, krossa med gaffel, blanda med keeso och ha gärna i parmesanost. Ät med pasta.

 6. Du är perfekt! hahah jag och min kompis har precis börjat med vårt projektarbete som kommer att gå ut på att producera recpet som ska vara nyttiga, lättlagade och billiga. De kommer sen publiceras på en blogg, dock i vår. Men det vänder sig till studenter som dig, som bor ensam hemma och pluggar!

  Men just nu kan jag bara komma med en favorit. Soppa!
  Potatis, morötter, lök, buljong och 5 dl-1 l vatten (beroende på önskad mängd spad) och koka allt, Släng ner lite falukorv efter 15 min och koka ytterligare 5 min. Sen är du hemma. Supergott och går fort och räcker länge 🙂

  Man kan även använda andra rotfrukter eller slänga ner lite stekt köttfärs. Soppa är en vinnare! Kom ihåg det!

 7. Åh! Kan du inte sammanställa alla recept i ett inlägg sen? För det här är ju ett så himla vanligt bekymmer för oss alla liksom 🙂

  Min favorit är kassler med ananas och smält ost på (tillagas i ugn). Saftigt och jättesmarrigt! Ris till och det är perfekt. Lätt att göra också 🙂

 8. brukar göra en kycklingrätt som är jätteenkel och god.. Man steker kyckling med gul lök, sen har man i creme fresh paprika&chili (en burk för fyra port)
  sen lägger man det i tortillasbröd och lägger dom i en ugnsform och häller riven ost över. sen ska det stå i ugnen ungefär 25 minuter, på 225grader.
  hoppas man förstår beskrivningen 🙂

 9. Mitt bästa som alltid fungerar är:
  Några kycklingfileer (innanlår är gott och framförallt billigt!) som man steker som dom är och kryddar med salt, svartpeppar och grillkrydda. När Det är klart lägger man i ruccola och körsbärstomathalvor efter tycke och smak så att dom blir lite varma och sedan serverar man med bulgur och en kall vitlökssås gjord på en halv burk creme fraiche, en stor vitlöksklyfta (eller mer om man gillart'), salt och peppar. Om-nom-nom! Gott, nyttigt och billigt!

 10. Matvetesallader, varma sådana med typ sparris och morötter och bladspenat och någon grym sås till det. Mmmm

 11. något som är löjligt enkelt är renskav och ris. Lök och fryst renskev i en stekpanna, lite svamp eller paprika kanske. soja, en klick creme fraiche och en slurk mjölk och peppar. score!

  Annars gjorde jag spenatpannkakor idag. riktigt goda 🙂 bara att blanda i smeten så blir de lite mer matiga.

  risotto med broccoli och vitpeppar.

  linssoppa med lite av varje.

 12. ett tips, som går snabbt att fixa, men ska vara inne i ugnen ett tag. och ack så gott 😀

  tärna upp färdiggrillad kyckling (eller stek kycklingfilé och tärna den). skiva potatis och lägg i en lite oljad ugnsfast form. häll på rikligt med sweet chilisås och blanda om! lägg på kycklingen och lite solrosfrön, skjuts in i ugnen på cirkus 175 grader tills potatisen är mjuk. vänd lite på dem under tiden.
  under tiden, fixa en grönsallad och lite tzatsiki. servera med det, potatisen och massa fetaost! blir starkt, men väldigt mumsigt!

 13. Jag har aldrig tyckt det har varit svårt att laga mat. Det handlar om att våga prova och hitta de ultimata kombinationerna, så som pasta och spenat eller Ingefära och kokosmjölk. Ibörjan ska man lära sig vad som funkar bra tillsammans, (skaldjur och citron funkar alltid) Om man ska lära sig laga mat så tycker jag att man ska börja pimpa sin mat. Tillexempel, i förra vecksn köpte jag arlas fisksoppa. Jag hade i lite fisk buljong, vitt vin purjolök räkor och kryddade ordentligt pressa i lite citron saft. Resultatet blev en fantastisk skaldjurssås som åts med pasta.

  Ett tipps är även att koka en gryta med exempelvis rödvinssås och frysa in i flera små portioner. Då kan man alltid lyxa till vardagen! 😀

  PUSS
  FIN BILD!

 14. Mitt bidrag är wok (veg eller kött/kyckling) med pasta eller ris. Går snabbt att laga och är väldigt gott! Puss

 15. höstpasta! pasta med champinjoner, matgrädde och lite annat receptet hittar du här: http://popflickan.blogg.se/2009/september/hostpasta.html#comment

  crepes är ju alltid gott: http://popflickan.blogg.se/2009/september/crepes-med-svampfyllning.html#comment

  eller kanske currygryta? http://popflickan.blogg.se/2009/september/currygryta.html#comment

  sen kan du ju alltid göra tacos, det är ju alltid gott eller kanske tomatfetaostpaj?

  tycker du borde sammanställa alla recepten sen! puss

 16. Lax med ädelost i ugn!

  Lax i bitar ( t. ex såna där frysta portionsbitar)

  lite salt
  vitpeppar
  1-2 tsk körvel
  2 dl mellangrädde, eller vanlig grädde, eller grädde utblandat med mjölk
  ½ dl kokosflingor
  100 gr ädelost
  värm i en kastrull

  lägg laxen i en ugnsfast form, salta, häll över såsen. In i ugnen ca 20 min i 225 grader.

  Servera med t. ex potatis, rucollasallat. Sockerärtor är asgott till.

 17. Om du vill ha något gott, men väldigt lätt så har jag ett recept 🙂 Tar dock lite tid i ugnen.

  Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg sedan färdigskurna råa kycklingbitar i en ugnsform (bitarna kan kanske vara 5 cm stora typ)

  Blanda ihop detta i en skål:
  2 dl creme fraiche
  4-5 dl matlagningsgrädde
  1 dl soja
  2 tsk sambal oelek (jag brukar ta mer dock)

  Häll skålen över kycklingen och ställ in i ugnen i 1h 15m. Servera med ris eller annat du tycker passar 🙂

 18. mitt bästa är soppor. lök, grönsaker, röda linser och pasta/potatis/bulgur/valfri kolhydrat. funkar alltid alltid, och är billigt och gott. passar ju bra som matlåda också, och det är ju inte så dumt. har man bara tillräckligt med linser i så blir man mätt. har inga exakta recept att ge dig, men tomatpuré är en given smakhöjare kan jag lova. inspiration kan finnas här: http://polichinelle.webblogg.se/2010/april/inspiration-soppa.html kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *