Pyssliga julklappstips

Jag fick en kommentar med en förfrågan om jag kunde göra ett inlägg med tips på julklappar man kan fixa själv och självklart kan jag det! Så här kommer mina bästa julklappstips!

Det enklaste är om man tänker ut vad man är bra på. Kanske älskar man att rita, är grym på att sjunga eller är besatt av inredning. Oavsett vilka intressen man har så kan man nästan alltid använda de för att fixa sina paket. Här kommer några exempel som jag kommit på (men det finns ju massor fler såklart!):

Sy. Jag tycker det är kul att sy, så förra året gjorde jag tygväskor och t-shirts som jag gav bort till mina vänner. Möjligheterna är ju enorma då man kan göra i princip vad som helst, dessutom är det kul att anpassa sakerna efter vem som ska få de. Varför inte använda mottagarens favoritfärg eller brodera ett citat du vet att han/hon gillar?

Måla. Är du bra på att måla så är det ju perfekt att måla tavlor och ge bort! Eller fina födelsedagskort, en egen serie, en pysselbok eller något helt annat.

Baka. Min pappa brukar alltid önska sig en marsipangris i julklapp och blir lika glad varje år när han får en. Och förra året fick jag hemgjorda praliner av min kompis Stina, mycket gott och uppskattat. Plocka fram konditorn i dig och skapa lite läckerheter!

Spela in en skiva. Det här är ju en perfekt present att fixa för dig som är bra på att sjunga eller spela något instrument. Kolla runt och se om du kan fixa en tid i en studio (det behöver ju inte vara superavancerat) och spela in några låtar. Perfekt att kopiera upp och ge bort till släkten, och jag slår vad om att mor- och farföräldrarna kommer bli mycket stolta över sitt barnbarn.


Gör något med dina foton. Om du gillar att fota så har du säkerligen tusentals fina bilder på datorn. Varför inte göra något med dessa? Förstora upp och gör en canvastavla eller montera ihop en fotobok efter något tema. Har du tillgång till en studio kan du ge bort ett fotograferingstillfälle och några framkallningar. Förra året fick jag en fotobok med sommarbilder och den är jätterolig att ta fram och bläddra i!

Sticka. Är du bra på att sticka är det bara att sätta igång att producera halsdukar, vantar, raggsockor, mössor, koftor eller något annat. Om du är riktigt snabb kanske du hinner skapa en minikollektion med ett återkommande mönster eller ett visst färgtema.

Gör en bok. När min syster tog studenten och skulle flytta hemifrån för några år sedan gav jag henne en egengjord kokbok. Jag hade bett familjemedlemmar och vänner att bidra med varsitt recept och sedan sammanställde jag detta tillsammans med lite bilder och personliga texter. Alla receptblad laminerades sedan och sattes in i en fin pärm. Det här går ju såklart att göra i tusen olika varianter. Kanske gillar du att skriva dikter och vill samla de eller så skriver du ner fina minnen, citat eller andra texter.


Skriv en låt. Det här förutsätter ju vissa musikaliska förmågor men det behöver inte heller vara alltför svårt. Jag tror många skulle bli väldigt glada av att blir tillägnade en egen låt och det går ju att göra på hur många sätt som helst. Kanske gör du nästa års blip-blopigaste danshit eller så använder du fyra ackord och gör en ballad? Är du extra kreativ och har tid över så kan du göra en egen musikvideo, annars kan du skriva ner den på noter och ge bort eller så slår du in dig själv i ett paket och uppträder på julafton.

Gör smycken. När jag var fem år brukade jag göra halsband med färgglada pärlor och ge bort, men inget säger ju att man inte kan göra det även nu på senare år. Kanske måste man höja ambitionsnivån lite men det är fortfarande väldigt kul att pyssla egna smycken. Gör halsband, armband, ringar och örhängen, eller ett helt set med allting. Passa på att göra det personligt och välj färg och stil efter vad personen som ska få presenten gillar.

Ge bort en upplevelse. Förra årets julklapp var ju en upplevelse, men inget hindrar oss från att ge bort det även i år! Här finns ju i princip inga begränsningar, var kreativ och ordna något oförglömligt! Kanske en stor överraskningsfest med tema, en skridskoutflykt inklusive varm choklad, bullar och stickade vantar eller ett besök på IKEA med inredningstips och en viss summa att handla prylar för.

Hoppas ni fick lite julklappsinspiration nu och har ni egna bra idéer så får ni gärna tipsa här!

Delta i diskussionen

10 kommentarer

  1. Hej! Hur gör man för att mejla dig? Jag klickar på "skicka brev" men sidan fungerar inte. Skulle hemskt gärna vilja få kontakt med dig och fråga dig en sak via mejl!

    Kram kram Jasmine

  2. Åh synd att jag inte hittade detta tidigare, då hade jag sparat många slantar :)Nästa år får hela min släkt tygpåsar
    Trevlig blogg förresten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *