Julafton

Min julafton börjar alltid med att man tassar ut i vardagsrummet. Där står granen tänd, klassisk julmusik strömmar ut ur högtalarna och mamma har tänt levande ljus överallt. Pappa sätter sig alltid i fåtöljen bredvid granen och läser julevangeliet. Sedan får vi barn varsin julklapp (oftast en bok) som man kan roa sig med under dagen i väntan på alla andra paket. Efter det kikar vi på sista avsnittet av julkalendern och sedan äter vi julfrukost med skinksmörgåsar och risgrynsgröt på tomtetallrik.

Vad man gör sedan på förmiddagen är lite olika. I år åkte vi till min mormor på julfika. Där fick vi mängder med kakor och en stor fin jultårta på det. Sedan var det dags för paketöppning och den lilla gröna plastgranen som knappt är en halvmeter hög gömdes någonstans där bakom alla julklappar.


Klockan tre är det såklart dags att sitta bänkade framför tv:n för att se Kalle Anka och alla hans vänner. Även om jag börjar tycka att det inte är riktigt är lika spännande som när man var liten så är det ju en självklar tradition! Varje år måste man höra mössen i Askungens pipa fram sin stämsång, se barapapadiapapadaria-fågeln studsa omrking i tv-rutan, fascineras över Musses extremt funktionella husvagn och halvsova till Ferdinands eviga luktande på blommorna… 🙂Sedan är det dags för julens måltid nummer ett: julbordet. Ett timslångt ätande börjar och julmatskoman kommer sedan som ett brev på posten. För när man ätit fyra sorters sill, ägghalvor, lax, räkor, kräftstjärtar, potatis, strömmingslåda, korv, skinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julkorv, janssons frestelse plus bröd, sallad, kex och ost, då måste man bara lägga sig raklång på soffan och vila en stund. När man orkar resa på sig igen är det dags för julklappsutdelning nummer två. Då ska man återigen öppna mängder med paket och det är ju både spännande och roligt! Efter klappöppningen plockas knäck, kola, ischoklad, nötter, frukt, marsipanfigurer, tryfflar, aladdinaskar och skumtomtar fram. Resten av kvällen spenderas framför Karl Bertil Johnsons julafton och Svensson, Svensson. Plus lite muscierande och framförande av O Helga Natt. Sedan är det slut på min julafton!

Hoppas att ni har haft en underbar julafton! God jul!

Delta i diskussionen

21 kommentarer

 1. Vilka härliga bilder – julmysigt. Ni verkar ha haft det lika härligt som vi. Ler.

  Hoppas resten av julen kommer bli lika fina. Sköt om dig.

 2. Josefin: Ja, alldeles perfekt!

  Spiderchick: Tack!

  Jenny: Det var det!

  Marcus Å: Japp! Kolla inläggen ovan!

  Stars in heaven: Det fick jag verkligen!

  Mimo: Mm… tack detsamma!

  Rebecka: Ja, väldigt tradiotionellt och klassiskt! Tack!

  Johanna: Tackar!

  Felicia: Japp!

  Vicci: Åh, tackar!

  Hanna: Tack. Ta hand om dig med, kram!

  Lisa: Tack! God jul på dig med!

  Nickan: Åh, tack söta!

  Bellisma: Det var det också. 🙂

  Ulrika: Absolut!

  Linnéa: Ja, helt perfekt!

  Sadia: Tack! Det var den också!

  E: Visst är den fin!

  Emma: Nej, precis!

  Tobias: Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *